Iz ateljea pod vedrim nebom u galerijski hol Biblioteke u Kladovu 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Likovna publika u Kladovu biće u prilici da vidi obližnje Petrovo Selo kroz vizuru umetnika koji su u ovom selu na obroncima Miroč planine letos stvarali tokom prve Likovne kolonije Petrovo Selo 2022.

Petrovo Selo, jedno od naselja u kladovskoj opštini Kladovo u kome prema podacima sa poslednjeg popisa ima manje od stotinu stanovnika.

Prostire se na istočnoj strani planine Miroč, a njegova specifičnost je da je polovinom 19. veka Petrovo Selo bilo centar crnogorskih useljenika u kneževini Srbiji i kako kažu hroničari, ovaj je lokalitet izabran namerno da bi Crnogorci mogli da čuvaju granicu i da se poveća broj srpskog življa u regiji sa većinskim vlaškim stanovništvom.

Potomci nekadašnjih doseljenika ne dozvoljavaju da se pradedovska ognjišta ugase, trudeći se da Petrovo Selo makar leti oživi, pa su letos organizovali prvu likovnu koloniju „Petrovo Selo 2022“.

Izložba radova učesnika kolonije koji su u junu stvarali u ateljeu pod vedrim nebom narednih desetak dana biće postavljena u galerijskom holu Biblioteke u Kladovu.

-Likovnu koloniju osnovao je Upravni odbor Udruženja „Zadužbinari Petrovog Sela“. Agilni osnivači su omogućili da se Likovna kolonija umetnika uspešno realizuje u godini osnivanja. Boraveći u Petrovom Selu,jedanaest umetnika, inspirisanih lepotom pitomog naselja koje se prostore na istočnoj strani Miroč planine, naslikali su predivne pejzaže koji se mogu videti na izložbi prodajnog karaktera – rekla nam je direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić.

Petrovo Selo slikali su ovog juna umetnice i umetnici Nada Serafimović i Ljiljana Glišović iz Beograda, Nebojša Milčev iz Trstenika, Mića Skrlatović iz Kostola, Živojin M. Velimirović iz Beograda i kruševački umetniciJovanka Joka Rašović, Borivoje Stojanović, Mirko Stojadinović, Mirjana Bogićević, Kostantin Cvetković – Kokan i Đorđe Joković rođen u Petrovom Selu, koji živi i radi u Kruševcu.

Joković je letos, tokom kolonije, novinarima rekao da je njegovo rodno selo atelje pod vedrim nebom i da je naročito ponosan na svoje Petrovoseljane koji ne dozvoljavaju da se ugase pradedovska ognjišta.

-Uživamo u ambijentu i divnom okruženju koji deluju inspirativno – kazao je Đorđe Joković.

Među umetnicima za kojima su brojne likovne kolonije, kolektivne i samostalne izložbe bila je i akademska slikarka Ljiljana Glišović, kojoj kao i drugim učesnicima, kako je tada rekla, nije nedostajalo inspiracije.

-Imamo naše kulturno nasleđe, našu tradiciju, prirodne lepote, sve ono što čini čari ovog kraja preneto je na slike – kazala je Ljiljana Glišović.

Izložba će na prigodan način biti otvorena u utorak, 11. oktobra uveče i traje do 23. oktobra ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari