marija krtinic veckov materice

Izdavačke kuće Treći Trg i Srebrno drvo u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Kragujevac objavile su zbirku priča „Materice“ novinarke Danasa Marije Krtinić Veckov. Knjiga sadrži 15 kratkih priča koje se u tematskom okviru između ostalog dotiču pitanja tela, telesnog integriteta i rodnog identiteta.

„Iz Marijine proze provaljuje ženski bunt protiv skrajnutosti, protiv neverice i prezira koji žene stiže svaki dan na svakom polju. Rizičan i razoran, naslov zbirke sažima ženski usud: svedene na rađanje, krhkog zdravlja, izjedene bolešću koja kreće baš odatle. Posredujući glasove koji dugo trpe bol i nespokoj, ali ipak postavljaju pitanja i pokreću pobune, autorka apeluje na pojedinačnu čitalačku empatiju mnogo više nego na globalnu socijalnu diplomatiju koja žensko iskustvo ni ne želi da razume. Drame bolesti i strasti, majčinstva i bliske smrti teku na više koloseka, realnom i imaginarnom. Mnogo je u ovim pričama patnje i bola, zlostavljanja i straha, ali sa svetle strane dopiru prijateljstvo, solidarnost i uzajamno žensko razumevanje i podrška, makar naknadno i prekasno“, piše na koricama knjige Vladislava Gordić Petković.

Ana Marija Grbić s druge strane ističe: „Ispripovedana intimnim tonom autentičnih i ostrašćenih naratora zbirka priča Marije Krtinić obraća se hrabro i direktno onom najintimnijem, prećutanom i nasleđenom u svima nama.“

Rukopis „Materice“ izabran je među pobedničke na konkursu za 20. kolo edicije Prvenac SKC Kragujevac, a jedna od priča iz zbirke „Uspomena iz Sokobanje“ nagrađena je 2021. priznanjem „Laza K. Lazarević“, koje dodeljuje Kulturni centar Šabac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari