izabel iperFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Izabel Iper ovogodišnja je dobitnica „Limijer“ nagrade, koja se uručuje u Lionu na istoimenom festivalu svake godine od 2009.

Izabel Iper je veteranka sedme umetnosti, dama kojoj nagrade nikako nisu strane, uprkos tome što nikada nije dobila onu koju mnogi smatraju najvažnijom, Oskara.

Debitovala je kao glumica pre više od pedeset godina i nekako je delovala da je predodređena za to, jer je sa 15 godina započela izučavanje glume u rodnoj Francuskoj.

Karijeru je započela televizijskim filmom „Le Prussien“ 1971, a već naredne godine glumila je u filmu „Faustine et le Bel Été“, koji je prikazan na Kanskom festivalu.

Paralelno je počela da glumi i u pozorištu, a donekle se proslavila kontroverznom seks komedijom „Les Valseuses“ iz 1974. godine.

Brzo su počele saradnje sa istaknutim glumcima i rediteljima, a pravi proboj usledio je filmom „La Dentelliere“ za koji za dobila BAFTA nagradu i pohvale čuvenog Rodžera Iberta.

Nagradu na Kanskom festivalu osvojila je 1978, a prvu nominaciju za nagradu Cezar 1983. godine. Do danas je nominovana 16 puta za ovu nagradu i osvojila je dva puta.

Za nagradu „Limijer“ nominovana je 7 puta i osvojila ju je 5 puta, a zanimljivo je da za nagradu „Molijer“ nominovana 8 puta, a nikad je nije osvojila.

Izabel Iper retko je glumila u američkim filmovima, ali je radila sa rediteljima iz raznih krajeva sveta i u raznim žanrovima.

Bila je predsednica žirija za Kanski filmski festival 2009. i Venecijanskog filmskog festivala 2024. godine.

Izabel Iper samo jednom je nominovana za Oskara

Film „Elle“ Pola Verhovena iz 2016. godine doneo joj je jedinu nominaciju za Oskara, a za ovu ulogu dobila je nekoliko drugih nagrada.

Tokom karijere, često je glumila hladne i ohole osobe, često bez previše morala, ali na jedan vrlo upečatljiv i kompleksan način.

Daleko od toga da ona nema mnogo širi repertoar, koji je više puta pokazala i zbog čega joj nije nikakav problem da radi sa beskompromisnim autorima.

Rekorderka je po broju filmova koji su bili u glavnoj konkurenciji na Kanskom filmskom festivalu, te su joj zbog čestih pojavljivanja novinari dali nadimak „Kraljica Kana“.

Izabel Iper nikada se nije udavala, nekoliko godina živela je sa Danijelom Toskanom di Plantijeom, a od 1982 je u vezi sa Ronaldom Šamakom, sa kojim ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari