Izdanja Kulturnog centra Vojvodine predstavljena na Sajmu knjiga 1foto Stanislav Milojković

– Reč je o pre svega esejističkim tekstovima relativno manjeg formata, ali provokativnog sadržaja koji objavljeni u formi književne publikacije mogu da skrenu pažnju na određeni korpus zanimljivih problemskih okvira – izjavio je urednik edicije Mirko Sebić predstavljajući novine u Izdavačkoj delatnosti Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”, koja je juče predstavljena na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama na 65. Beogradskom sajmu knjiga.

Urednik Mirko Sebić je predstavio prve tri knjige objavljene samo nekoliko dana pred najveću sajamsku književnu manifestaciju u zemlji, a to su: knjiga Jovice Aćina “Doktor pripovedanja” – Kafka.

Aćin se dugi niz godina bavi delom Franca Kafke, nedavno su u njegovom prevodu na srpski izašla sabrana dela ovog pisca, a esej “Doktor pripovedanja” predstavlja tekstualni ekskurs po temama i motivima Kafkinog dela.

Druga knjiga je “Grad” Keti Aker, američke spisateljice, romanopisaca, dramaturga i esejiste koja je poznata po svom idiosinkratičnom transgresivnom pisanju koje se bavi provokativnim temama.

U knjizi je priređen izbor njenih kraćih eseja. Treća knjiga je “Čitanje Benjamina” Semjuela Vebera, američkog filozofa nemačkog porekla, jednog od vodećih mislilaca u disciplinama književne teorije, filozofije i psihoanalize.

Knjiga donosi izbor njegovih razmišljanja o delu Valtera Benjamina.

– Zaista je fantastično iskustvo da u ovoj novoj ediciji prva knjiga bude baš moja, o mom čitanju Franca Kafke. Sa Mirkom Sebićem dugo sarađujem. Kao čitalac i prevodilac nisam u obavezi da i pišem o pročitanom ali, Kafku prevodim već decenijama i uvek sam bio ponukan da i pišem o njemu. Mogu reći da sam čak bio “prisiljen” da to uradim. Čitanje Kafke mi je priuštilo zaista mnogo zadovoljstva. Kao pisac nisam bio pod njegovim uticajem kao što su to bili, na svojim počecima, Borhes, Markes, Bucati, Zebald, Nabokov i drugi brojni veliki pisci. Ali, morao sam da pišem eseje, bio sam ponukan, a često sam to doživljavao i kao “kaznu” za zadovoljstvo koje sam crpeo iz čitanja Kafke. A on je pisac o kojem se možda i najviše pisalo u istoriji književnosti. Pisati, dakle, o Kafki uopšte nije jednostavno, ali hteo sam da istaknem nešto do čega sam došao prevodeći ga i čitajući ga a da sam smatrao izuzetno dragocenim. Kafkin značaj u svetskoj kulturi se nikada ne može preceniti. Naravno, uradio sam to na svoj način, onako spisateljski, kao dar koji jedan pisac šalje drugom – predstavio je svoje eseje o Kafki književnik Jovica Aćin na prvoj promociji nove Edicije Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u hali 4 Beogradskog sajma knjiga izložena su sva izdanja Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”, uključujući i prvu personalnu enciklopediju u Srbiji “Encyclopedia Dositheana” o Dositeju Obradoviću koju je priredio prof. dr Nikola Grdinić, brojevi časopisa za savremenu kulturu Vojvodine “Nova misao”, časopisa “Interkulturalnost”, knjige iz Edicije “Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja” među kojima su i Antologija “Ako sam ja ona” i najnovija knjiga iz te Edicije “Sada smo na ostrvima”, izbor poezije pesnikinje Jasmine Topić koju je uradila mr Gorica Radmilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari