Izdavači protiv pretvaranja Sajma knjiga u hipermarket

Da li najveća sajamska manifestacija treba da bude kulturna ili komercijalna

Ostavite komentar


  1. Samo reč o iskrenosti izdavača. Iz privatnog razloga, u vreme Sajma, obilazio sam beogradske knjižare tražeći dve knjige. Nisam ih našao, a razlog je što svi knjižari tvrde da se i knjige iz knjižara povuka na štand na Sajmu. Kad sam pitao zašto, rekli su da je to najlakši način pranja novca.

  2. Od ovoga posla nema ništa dokle god je broj komentara na ovu vest jednak broju IQ prosečnog građanina unapređenog šešeljoida. Stvarno mi je žao.

  3. Podrška Sluzbenom glasniku. Za ovaj cirkus oko Sajma knjiga su potpuno u pravu. Pominjanje Frankfurta i Bolonje je bezobrazna zamena teza i populizam ravan političkom. Oba ova sajma su zatvorena za "građanstvo" osim poslednjeg dana kada je ulaz slobodan i tek tog poslednjeg dana izdavači-izlagači imaju pravo da prodaju knjige koje su izložili kao znak dobre volje organizatora sajmova da ne plaćaju troškove vraćanja knjiga. Inače, oba ova sajma su internacionalni biznis sajmovi, najveći na svetu – Frankfurt opšteg tipa, a Bolonja isključivo za dečju knjigu i na njima se kupuju i prodaju prava, ugovaraju poslovi, B2B priča, nisu pijace kao ova naša, koju zamenom teza pokušavaju da predstave kao nešto što bi moglo biti slično tome. S druge strane, naš sajam knjiga je demonstracija neukusa, kiča i skorojevićke razmetljivosti koje svojim nakaznim prodajnim tvrđavama u areni reprezentuju upravo "velikani" srpskog izdavaštva koji su se ovde osetili prozvanim. A i treba da budu jer zbog njih ispade sjamska arena zaista u pravom smislu reči arena jer se iz godine u godinu dva "titana" biju sopstvenim egom maltretirajući sve ostale izlagače uz blagoslov sajma i organizacionog odbora. Kad dva izdavača imaju 50% premijum prostora na sajmu, zar iko očekuje da će da kažu da sajam ne valja? Ali, dokle god svako ko zna da čita i piše bude mogao da objavi knjigu i sebe nazove piscem, pa još da mu ovi "titani" upriliče promociju, ako je moguće još tokom školskog dana kada ima najviše dece kojoj je najlakše uzeti na šarenu lažu blogerki, jutjuberki, estrade… ono malo para što su im roditelji dali da ponesu, sajmu knjiga pomoći nema. Treba svu tu hiper produkciju negde nekome uvaliti. Dakle, sajam knjiga je jedan veliki autlet, ili hipermarket, svetlosnim godinama udaljen od kulturne manifestacije kakva je nekada bio i kakva treba da bude ako hoćemo da se poredimo sa bilo kojim drugim uglednim sajmom knjiga. To vide svi koji hoće da gledaju a ne da zure u sajamske reklame.

  4. Mislim da postoje dve vrste izdavaca na Sajmu. Vulkan i Laguna kao najkomercijalniji i ostali koji zele da budu Vulkan i Laguna. I manji izdavaci su poceli da stampaju popularne naslove sumnjivog kvaliteta ali nemaju dovoljno dobar markering i prodajnu mrezu da bi finansijski profitirali. Po meni bi bilo bolje da naprave dobru selekciju naslova koje izdaju i dobice deo publike i vecu prodaju a sam kvalitet naslova ce podici i kvalitet Sajma. Pohvalio bih Booku koja ne ucestvuje dugi niz godina na Sajmu ali izdaju odlicne naslove tokom cele godine. Dereta je takodje odlicna. Jednostavno Laguna i Vulkan su nesto neminovno, oni zadovoljavaju potraznju za lakim stivom pa iz te zarade finansiraju poneki dobar naslov, svojom aktivnoscu diktiraju kvalitet Sajma a manje kuce pokusavaju da kopiraju slicnu izdavacku politiku a ne zele da urade nesto kvalitetnije i tako se izdvoje iz mora slicnih manjih izdavaca.

Ostavite komentar


Kultura

pisanje nagrada mali princ

Luka Kecman i Jaroslav Antonjuk dobitnici Nagrade za životno delo „Mali Princ”

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, čije se 31. izdanje održava od 22. do 27. septembra 2024. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće ovogodišnju Nagradu za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.