„Ovde, na zgarištu naših uspomena, na mestu naših uspeha, naših suza, našeg smeha, na ovom mestu strašne tragedije, sve što imamo da kažemo je – vranjsko“ pozorište živi. I živeće, dok nas ima – rekao je u proglasu kulturnoj javnosti Srbije, glumac vranjskog pozorišta „Bora Stanković“ Saša Stojković Babačko.


U proglasu se navodi da u „Ovom teškom času, sa nama su naši prijatelji iz čitave Srbije – glumci iz Šapca, Pirota, Leskovca, Beograda, Prištine, Kikinde, Kraljeva, Zaječara, iz čitave naše zemlje. Svi su se javili da pomognu, bilo kako, i po bilo koju cenu. I zato im hvala“.

U proglasu se podseća da je u strašnom plamenu 2. juna „izgorelo sve – ne samo scena i sala, klub ili dekor, izgorelo je čitavo jedno vreme. Vranje će dobiti novu scenu, praviće se nove predstave, ali je, tragičnom igrom sudbine, ubijeno jedno od najlepših pozorišta zemlje Srbije“. „Čvrsto verujemo da grad, Srbija i svet neće dozvoliti da dugo ostanemo izbeglice u sopstvenoj zemlji, bez krova nad glavom, bez doma za širenje naše reči, i naših dela.

Zato, sa ovog mesta, u strašnom času, tražimo pomoć, ne za sebe, nego za sve ono što je vranjsko pozorište predstavljalo i predstavlja u kulturi Srbije. Nema prečeg posla za naš narod od obnove ovog bastiona, ovog hrama kulture na mestu dodira različitih civilizacija“ navodi se u proglasu koji su inicirali novinari Danasa, RTB B92, Večernjih novosti, NTV 017, RTV Vranje, Pressa, Tanjuga, Bete, a uz podršku uprave vranjskog teatra.

Direktor Regionalne RTV Vranje, Zoran Veličković, rekao je da je Upravni odbor ove medijske kuće doneo zaključak da interventno uplati 100.000 dinara pozorištu.

– Požar je čin u kome je spaljen deo moje kuće – rekao je za Danas, glumac i reditelj Nebojša Dugalić.

– Srećni su samo piromani, koji nisu svesni da su uništili deo stvarnosti dela Borisava Stankovića – rekao je za Danas glumac Ljubomir Bandović, koji je svoju karijeru počeo na sceni sada nepostojeće vranjske pozorišne scene.

– Kad sam čuo vest o požaru u vranjskom pozorištu nisam se šokirao, ali kada sam video slike osetio sam se kao da mi je neko najbliži umro. Ja sam ponikao u tom pozorištu zajedno sa mnogim kolegama, a zahvaljujući velikoj podršci Radoslava Radivojevića pa mi je utoliko teže – rekao je za Danas glumac Milan Vasić. On je izrazio nadu u „spremnost države da pomogne Gradu Vranju da se ne izgubi jedna regionalno značajna kulturna institucija pre svega zbog Bore Stankovića, ali i svih koji su život posvetili ovom teatru“.

Nastavljamo da radimo

Na izgoreloj sceni u prisustvu novinara i poštovalaca vranjskog teatra rediteljka Snežana Trišić održala je deo probe teksta „Narodne drame“ Olge Dimitrijević.

– Nastavljamo da radimo, predstave ćemo igrati po susednim gradovima i na vranjskim trgovima – rekla je Trišićeva za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari