Izlaganje vladarskog portreta Kralja Petra I u Atrijumu Narodnog muzeja rezultat inicijative Svesrpskog sabora 1Foto: NM_sajt_avg_headerNM

Portret Kralja Petra I, švajcarsko-francuskog umetnika Luja Valda Barbija koji je u petak predstavljen u atrijumu Narodnog muzeja Srbije publika će moći da vidi do 11. avgusta.

Kako stoji na sajtu nacionalnog muzeja, reč je o izuzetnom vladarskom portretu iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja, koji je izveden je u duhu evropskog vladarskog portreta, gde je kralj Petar I prikazan kao oficir, u paradnom generalskom odelu.

Veliki generalski mundir od crvene čoje sa zlatovezom sa motivom hrastovog lišća sa žirom i epoletama presvučenim zlatom uveden je još 1882. godine, a od 1896. uz njega se nosio i beli kalpak sa trobojnom perjanicom kakav se nalazi i na portretu koji je izveo slikar Luj Valdo Barbi.

Kralj je prikazan sa brojnim odlikovanjima od kojih se mogu identifikovati Orden svetog kneza Lazara sa lancem, lentama i zvezdom Ordena Karađorđeve zvezde i zvezdama Ordena belog orla i Svetog Save.

Na portretu poručenom 1911. godine, kada je kralj prvi put posetio Francusku u svojstvu vladara Srbije, Petar I prikazan je kao oficir, kako je do tada bio poznat u tamošnjoj sredini.

Pod pseudonimom Pjer Kara, nekadašnji pitomac čuvene vojne Akademije u Sen Siru i Mecu, borio se u ratu protiv Pruske 1870. u kojem je kao pripadnik Legije stranaca učestvovao na strani Francuske i bio odlikovan legijom časti za svoje zasluge.

Zvaničnu posetu kralja Petra Francuskoj pažljivo je pripremao tadašnji poslanik kraljevine Srbije u Parizu, Milenko Vesnić (1863-1921).

Kao vrsni političar i diplomata, Vesnić je dao veliki doprinos razvoju odnosa i zbližavanju dveju zemalja.

Po svoj prilici, upravo u sklopu priprema za dolazak kralja, Vesnić je od pariskog umetnika Valda Barbija poručio portret Petra I.

Ova slika primljena je u Muzej kao deo Vesnićeve zaostavštine koju je njegova supruga Blanš 1933. godine poklonila Historijsko umetničkom muzeju, kako se u to vreme zvao Narodni muzej Srbije.

Međuinstitucionalna saradnja koja je podrazumevala izlaganje slike Ustanak Petra Mrkonjića iz Muzeja Republike Srpske u Narodnom muzeju Srbije i slike Kralj Petar I Luja Valda Barbija iz Zbirke Narodnog muzeja Srbije u Muzeju Republike Srpske, rezultat je inicijative Svesrpskog sabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari