Izložba osmišljena 2006, povodom obeležavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici, „8372 nisu došli“, otvorena je u četvrtak u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu. Cilj postavke je da kroz snažna umetnička dela senzibilizuje javnost na genocid u Srebrenici 1995. i ukaže da na težinu srebreničkog zločina, koji nadilazi okvire BIH, civilizovani svet ne sme ostati ravnodušan.

Izložba osmišljena 2006, povodom obeležavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici, „8372 nisu došli“, otvorena je u četvrtak u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu. Cilj postavke je da kroz snažna umetnička dela senzibilizuje javnost na genocid u Srebrenici 1995. i ukaže da na težinu srebreničkog zločina, koji nadilazi okvire BIH, civilizovani svet ne sme ostati ravnodušan. Ovom izložbom odaje se počast žrtvama i svima koji ne dopuštaju zaborav, no ona ima i opšteljudski značaj, napominju autori. Potresna umetnička dela svedoče o bezumnom činu nasilja, pa je Srebrenica u ovom slučaju i simbol stradanja na ovim prostorima.
Na izložbi učestvuje šest bosansko-hercegovačkih autora, čija su dela dobila brojna međunarodna priznanja. Gordana Anđelić-Galić, Andrej Đerković, Anur Hadžiomerspahić, Šejla Kamerić, Tarik Samarah i Ajna Zlatar kroz različite umetničke medije promišljaju srebreničku tragediju, i na vrlo direktan način transparentnošću svojih radova svedoče o zločinu. Postavku je osmislio arhitekta Nedžad Hrelja.
Kako prenose hrvatski mediji, urednik i novinar splitskog nedeljnika Feral tribjuna, Predrag Lucić, na otvaranju splitske izložbe istakao je: „Da nije ovakve umjetnosti s kakvom smo suočeni večeras, umjetnosti kojoj nije do artizma nego do čovjeka, tko bi od nas pomislio na njih 8372 koji nisu došli? Ne mislim, da se razumijemo, da ovdje postoji itko tko se ponekad ne sjeti Srebrenice, tko ne osjeti sućut, tugu i bijes zbog zločina koji je ostao i nekažnjen i neshvaćen. Ne mislim da ovdje postoji itko koga može mimoići pitanje je li uopće moguće i na koji način govoriti o stradanjima ovih 8372 ljudi. Jer i mi smo, ma koliko daleko od Srebrenice bili tog srpnja 1995. svjedoci vremena u kojemu se pokolj dogodio. I kao svjedoci želimo svjedočiti o tom vremenu. Ili možda zaboraviti da smo preživjeli. I da neki nisu preživjeli.“
Izložba „8372 nisu došli“ dosad je predstavljena u Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci. Autori su Nedžad Hrelja, Sena Kulenović i Tarik Samarah. Postavka obuhvata ciklus fotografija „Srebrenica“ Tarika Samaraha, kao i radove „Bosanska djevojka“ Šejle Kamerić, „Wanted“ Gordane Anđelić-Galić, „Srebrenica – Podrinje identifikacijski projekt“ Anur&Ajna i „Zaborav ubija“ Andreja Đerkovića. Izložba je otvorena do 23. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari