aleksandar cvetkovićFoto: Vladimir Popović

Istaknuti domaći umetnik, Aleksandar Cvetković, predstaviće svoju najnoviju slikarsku produkciju u beogradskoj Galeriji Štab u periodu od 27. avgusta do 15. septembra 2024. godine.

Beogradska publika imaće priliku da vidi najnoviju seriju Cvetkovićevih tankera, po kojima je umetnik široj i užoj javnosti dobro poznat.

Ono što ovu izložbu čini posebno značajnom je činjenica da će seriju tankera, koje je posebno stvarao za ovu izložbu, a kojima je posvetio veliki deo svog opusa, prvi put predstaviti kroz izložbu.

Ova serija radova velikog formata nosi simboličan naziv „Novi zapisi armižadura“, koji ukazuje na davno zaboravljeno zanimanje – armižadura, sa kojim možemo poistovetiti samog autora.

Naime, armižaduri su bili ljudi koji su prihvatali brodove u lukama, vezivali ili otpuštali kanape pri dolasku ili odlasku brodova.

Izložba Aleksandra Cvetkovića „Novi zapisi armižadura“ u Galeriji ŠTAB 1
THELONIUS MONK, 160×220 cm, kombinovana tehnika na platnu

Slično njima, Cvetković svoje tankere dočekuje svojom umetničkom vizijom, vezuje ih veštim stvaralačkim jezikom iskusnog morskog alasa, ali ih isto tako otpušta, dozvoljavajući im da otplove u neke nove luke, radujući se njihovoj nenadmašnoj slobodi.

Prema rečima Slavka Timotijevića kustosa ove izložbe, tankeri su sasvim posebna umetnikova priča koju, u raznim oblicima i varijacijama, razvija tokom godina.

On u svom tekstu za izložbu kaže: „Fascinacija izgubljenom funkcijom tih plovećih gromada, prolaznošću vremena i koloritom proisteklim iz rada zuba vremena prelazi na publiku kao autentični otisak vremena koje protiče i zaustavlja se u strukturi  same slike. Jer, zar ne, a to je poruka umetnika – umetnost je večna.“

U svojoj vrlo bogatoj umetničkoj karijeri, Aleksandar Cvetković je imao više od sedamdeset izložbi širom sveta, a za svoje stvaralaštvo mnogo puta je nagrađen značajnim priznanjima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Poslednje priznanje je nagrada Novembarskog likovnog salona u Novom Sadu 2023. godine. Zanimljivo je da je Cvetković karijeru započeo kao muzičar, basista, u čuvenom bendu Siluete, a desetak godina je živeo i radio u Njujorku.

Izložbu slika “Novi zapisi armižadura” publika će imati priliku da poseti sve do 15. septembra 2024. godine. Radno vreme Galerije ŠTAB je svakog dana od 10 do 21h.

Ulaz je slobodan.

Izložba Aleksandra Cvetkovića „Novi zapisi armižadura“ u Galeriji ŠTAB 2
SOLOMON BURKE, 160×220 cm, kombinovana tehnika na platnu

O UMETNIKU:

Aleksandar Cvetković je rođen je 1947. godine u Aleksincu. Akademiju likovnih umetnosti završio je 1973. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a postdiplomske studije 1975. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Priredio je gotovo 70 samostalnih izložbi.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 18. Oktobarskom salonu u Beogradu 1977. godine, nagrada „Zlatna paleta“ ULUS-a 1985. godine, Nagrada za slikarstvo na 20. Oktobarskom salonu 1988. godine, Politikina nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ 1990. godine, nagrada Novembarskog likovnog salona u Novom Sadu 2023. godine.

Aleksandar Cvetković je deo svog života proveo u Njujorku, njegova velika strast je muzika, a imao je zapaženu i muzičku karijeru, kao basista benda Siluete.

Živi i radi u Beogradu i u selu Šumarak u Deliblatskoj peščari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari