Izložba Anamarije Vartabedijan "Human touch" u galeriji Singidunum 1

Izložbu Anamarije Vartabedijan „Human touch“ otvoriće večeras u 18 sati u galeriji Singidunum ambasador Republike Jermenije Ašot Hovakimjan.

Na izložbi će se naći dvadeset slika, srednjeg i velikog formata u tehnici akril i ulje na platnu, kao i suvi pastel na papiru, koje su nastale u proteklih godinu dana, dok je jedan deo radova nastao 1999. godine.

Izložba nosi naziv „Human touch“ jer jedan dodir ljudske ruke, namera ili nemarnost, dovode do katastrofa, destrukcije, razaranja, uništenja (seča šuma i klimatske promene, plastika koja guši i prekriva svet, eksplozije, bombe, ratovi).

Ipak jedan dodir ljudske ruke može ponekad to da zaustavi, promeni, pomogne ili popravi.

Nazivi radova počinju sa #Prayfor.. i posebno su vezani za događaje koji su nas potresali u poslednjih godinu dana i njihove posledice (eksplozija u Bejrutu, australijski požari, rat na Nagorno Karabahu, ali je deo radova vezan i za minule događaje – destrukcija Palmire i pad Sirije, bombardovanje Srbije, požar u Notr Damu, 11. septembar…

„Najzanimljiviji radovi Vartabedijanove nastaju tamo gde ona izlazi iz figuracije i približava se apstrakciji (kao na slikama „Pray for Artsakh” ili „Pray for Australia”) – onda kada imamo osećaj da se samim umetničkim postupkom realnost dekomponuje i postepeno iščezava – lomi se, preobličava i rasprskava (baš kao i u Eliotovoj poemi). Razobručena, varljiva i nestalna, čini se da vatra započinje neku svoju, zaumnu priču i propoved. Možda je to pripovest nekog budućeg vremena, koje ne želimo da sagledamo ni saznamo; možda je to istina do koje ćemo jednom doći, tek gatajući po pepelu“, kaže esejista, književni i filmski kritičar Srđan Vučinić.

Izložba traje do 10. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari