Izložba ArtWalks Experience konceptualne umetnice ZeVu od 10. do 19. juna na Silosima 1foto Marko Petrović

Izložba Milene ZeVu pod nazivom ArtWalks Experience biće otvorena na Dunavskom keju Silosi, od 10. do 19. juna. Kustoskinja izložbe je Nina Vagić.

Izložba obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu, od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi-arta, instalacija, video-radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost).

Izložba će biti postavljena u nekonvencionalnom prostoru Silosi, a tokom tih deset dana biće organizovano i nekoliko umetničkih događaja poput razgovora sa umetnicom o njenom stvaralaštvu, kao i umetničko-muzički plesni performansi.

Duo Puerto flamenco iz Sevilje, kao i naša pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić nastupaće 18. juna.

Narativ izložbe je prezentovan kroz 16 prostorija – ’ćelija’.

Posetioci će imati priliku da se kreću kroz prostor od 700 kvadratnih metara, prateći razvojni put umetnice ZeVu, od početaka njenog stvaralaštva, do danas.

„Izložba ArtWalks je postavljena u starim Silosima na obali Dunava. Obe smo rođene u Beogradu i ova lokacija nam je bila veoma važna. Prostor je takođe bio veliki izazov. On nije projektovan da bude izložbeni i nema nikakve sličnosti s klasičnim galerijskim prostorom. Svi zidovi su kružni i prostor je podeljen u 16 nezavisnih ali povezanih prostorija koje smo nazvale ćelijama. Iz ptičje perspektive podseća na lavirinte iz časopisa Eureka i tako smo morale da ga iskoristimo – izložba ima jasnu putanju i priču iz ćelije u ćeliju koja prati hronološku i tematsku naraciju poslednje dve decenije Mileninog umetničkog rada“, piše kustoskinja Nina u katalogu izložbe.

Vagić ističe da je ZeVu je uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti.

„Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima i na dobrotvornim aukcijama, ipak je privukla međunarodnu pažnju. Posmatrajući iz današnje perspektive decentralizacije i jačanja periferije u odnosu na centar, sve dobija posebno značenje osamostaljivanja umetnosti od nametanja i ograničavanja sistema u kome obitava…“, ističe Vagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari