Izložba "Biseri Zlatnog oka" u Muzeju Vojvodine 1

Šezdeset godina izložbe fotografija „Zlatno oko“ biće obeleženo u utorak 23. novembra u Muzeju Vojvodine gde se od 18 sati svečano otvara izložba povodom ovog značajnog jubileja. .

Pravi kuriozitet predstavlja činjenica da će sutrašnju izložbu otvoriti Borivoj Mirosavljević, majstor umetničke fotografije i prvi dobitnik nagrade „Zlatno oko“, daleke 1961. godine

Izložba fotografija „Zlatno oko 2021“ biće posvećena jubileju – šest decenija ove izložbe, pod nazivom „Biseri Zlatnog oka“ na kojoj će biti predstavljene prvonagrađene umetničke fotografije poslednjih 60 godina. Izložba će biti otvorena u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37) u Novom Sadu, u utorak, 23. novembra u 18 sati, a trajaće do 3. decembra ove godine.

Na svečanom otvaranju će, pored Borivoja Mirosavljevića govoriti i Petar Kočić, predsednik Društva novinara Vojvodine.

Tim povodom, Borivoj Mirosavljević, koji je laureat prve nagrade „Zlatno oko“ te daleke 1961. godine i neko ko je u međuvremenu postao majstor umetničke fotografije, priseća se da su „pre više od pola veka udareni temelji još uvek virtuelne galerije fotografskih ostvarenja koja i sada u prestonom gradu kulture Evrope strpljivo očekuje trenutak da se ljubiteljima fotografije pokaže  sa svim svojim neprocenjivim vrednostima“.

„U oktobru 1961. godine prvi put je zasijalo „Zlatno oko“, a Novi Sad i nekadašnja Jugoslavija su dobili kultnu, prestižnu i tradicionalnu izložbu, višedecenijsko stecište  svetskog fotografskog stvaralaštva. Kontinuitet održavanja „Zlatnog oka“, rođenog u tadašnjoj avangardnoj Tehničkoj tribini, dobio je potom još veći zamah u okrilju agilnog Foto i kino kluba „Branko Bajić“, da bi od 1973, pod pokroviteljstvom Josipa Broza Tita, predsednika Jugoslavije i međunarodne asocijacije za umetničku fotografiju – FIAPA-a, stasalo u jedan od najcenjenijih svetskih fotografskih salona. Organizatori su, sve do 1993, kada je „Zlatno oko“ na podmukao način „ugašeno“, uspeli da sakupe nekoliko stotina vrhunskih svetskih fotografija: autori su se saglasili da Novi Sad u posebno osnovanoj Foto galeriji čuva njihove radove, kao temelj budućeg i onda jedinstvenog Muzeja fotografije u svetu. Darodavci, širom sveta,  primili su iz Novog Sada i odgovarajuće pismene sertifikate s prigodnim zahvalnicama. Tako je nastala kolekcija vrhunskih fotografskih radova iz više od pedeset zemalja sa svih kontinenata. U trenutku kada se očekivala finalizacija sjajne ideje i odluka o otvaranju jedinstvenog fotografskog muzeja u Novom Sadu, dogodile su se velike društvene promene, Jugoslavija je propala, došlo je do poznatih transformacija društvenih organizacija i vlasništva nad njihovom imovinom. Lov u mutnom je učinio svoje, pa je tako i  blago „Zlatnog oka“, pomešano sa otpadom i đubretom, dospelo na gradsku deponiju“, podseća se dešavanja sa „Zlatnim okom“ tokom šest decenija Borivoj Mirosavljević.

Po njegovim rečima, propale su mnoge vrednosti, ali je, ipak, deo tog neponovljivog blaga sačuvan zahvaljujući entuzijastima. Ono što je sačuvano očekuje, već decenijama, da bude vraćeno, tamo gde pripada. Zadruga „Medijakult“, Društvo novinara Vojvodine i Muzej Vojvodine, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, nastoje da i ovom izložbom, podsete na „preživele“ bisere „Zlatnog oka“ u nadi da će oni naći mesto u budućem našem, prvom i uopšte jedinom, Muzeju fotografije čija je realizacija planirana u novoj Strategiji razvoja kulture Republike Srbije do 2027.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari