Izložba „Cargo“ večeras u Požegi 1

Izložba fotografija „Cargo“, autora Ljiljane Petrović i Aleksandra Kostića, višestruko nagrađivanih umetnika koji su izlagali u zemlji i inostranstvu, biće otvorena večeras u 20 časova u Gradskoj galeriji u Požegi.

Ljiljana Petrović je kostimografkinja i profesorka Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za scenski kostim, a Aleksandar Kostić je diplomirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kome je takođe profesor.

Povodom njihove istoimene izložbe koja je ranije bila priređena u Galeriji Rigo u Novigradu u Hrvatskoj, Jerica Ziherl, kustoskinja, teoretičarka umetnosti i muzeološkinja, napisala je u katalogu da je Cargo „estetizirani postkazališni prostor koji je stvaran uz pomoć izrade i uporabe ambijenata na podlozi likovne i primijenjene te izvedbenih umjetnosti“.

– To ne znači da je samo za gledanje (zašto ne i samo to?) ili divljenje prema zanatskom umijeću, nego postoji mogućnost novog imenovanja koje terminom, preuzetim iz slikarstva i informatike, možemo odrediti kao digitalno krajobrazno kazalište, napisala je Jerica Ziherl i primetila da „Cargo sadrži i model putovanja“.

– Fizička svojstva zgusnuta u formatu velikoga drvenog sanduka, kao nešto što bi trebalo biti upakirano i poslano na neku adresu, doživljavaju se, da se poslužimo bašlarovskom metaforom gnijezda, kao praslika stanovanja (i gomilanja), skloništa i sigurnosti (uprkos nestabilnosti), napisla je ona i istakla da je „sanduk metafora putovanja i vraćanja“, koji „postaje i prostor koji pamti“.

– Na fotografijama Aleksandra Kostića i Ljiljane Petrović, piše kustoskinja, ima uznemirene negotovosti koja stvara onaj međuprostor kojemu se lako može odrediti status rubne točke između hladne racionalnosti i tople emotivnosti. I upravo između tih točaka, vremenski protegnutim insceniranim pitanjima identiteta i mjesta, dogadja se relacija koja na površini fotografije stapa ljepotu prizora“.

Izložba u Požegi moći će da se pogleda do 2. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari