Izložba “Dragan Matić: Slike 1990 – 2024” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 1Foto: MSUV

Izložba “Dragan Matić: Slike 1990 – 2024”, na kojoj će prvi put biti prikazan bogat slikarski opus ovog umetnika, biće otvorena u petak, 1. novembra od 19 časova, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Slikarski opus Dragana Matića koji u kontinuitetu traje od 1990. do 2024. godine, nastajao je daleko od galerijskih i drugih izlagačkih prostora. Kustos izložbe je Vladimir Mitrović.

I pored činjenice da je jedan manji deo radova ranije izlagan, ovom izložbom, prezentovanom u kvalitetnim izlagačkim uslovima, po prvi put se integralno, po izboru umetnika i kustosa, prikazuje bogat i raznovrsni slikarski opus umetnika posvećenog klasičnim slikarskim tehnikama.

Dela su nastajala u tradicionalnim tehnikama slikarstva – ulje, akvarel, akril, van važećih tokova savremenog domaćeg slikarstva, čime muzej nastavlja dugogodišnju praksu retrospektivnog prikazivanja dela savremenih domaćih umetnika.

Izložbu će pratiti i odgovarajući reprezentativni katalog kao i čitav niz propratnih programa, od vođenja od strane umetnika i kustosa do rada sa decom i omladinom koji će dati svoje viđenje Matićevog slikarstva.

Dragan Matić, diplomirao je 1991. godine i magistrirao 2000. godine slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno radi kao redovni profesor na Katedri za slikarstvo.

Od 2009. do 2012. radio je kao gostujući profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Umetnički rad obuhvata medij slikarstva, ready-made, digitalnu fotografiju, video, performans, elektronski zvuk, land art, dizajn robota.

Učestvovao na brojnim izložbama, projektima i filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Radio u grupi Art Cirkus. Član je umetničkih grupa Multiflex i Happy Trash Production i dobitnik je nekoliko nagrada za umetnički rad.

Od 2009. godine sarađuje i izlaže sa umetnikom Vladimirom Frelihom. Bavi se i konzervacijom i restauracijom, kao i likovnom edukacijom lica oštećenog sluha.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari