Izložba "Dragi Pinokio: Najpoznatiji lutak na svetu viđen očima italijanskih dizajnera i grafičkih dizajnera" u Italijanskom institutu za kulturu 1Izvor: Italijanski institut za kulturu

U sredu, 9. oktobra u 18.00 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, biće otvorena izložba „Dragi Pinokio – Najpoznatiji lutak na svetu viđen očima italijanskih dizajnera i grafičkih dizajnera“, koju je 2023. godine realizovao Muzej dizajna Udruženja za industrijski dizajn (ADI) u Milanu povodom 140 godina od prvog izdanja knjige „Avanture Pinokija, priča o jednom lutku“ Karla Kolodija, najprevođenije italijanske knjige na svetu.

Izložbu radova posvećenih ikoni koja je inspirisala generacije kreativaca i mislilaca priredio je Đulio Jaketi, projekat postavke realizovao je Mateo Verčeloni, a grafički dizajn Federika Marcijale Jadevaja.

Nakon Milana, San Franciska, Skoplja, Prištine, Tirane, Sijetla i Talina, izložba gostuje u Beogradu u okviru međunarodne turneje koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Do 28. oktobra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu publika će imati priliku da se upozna sa 62 neobjavljena projekta koji pružaju nove interpretacije ove italijanske kulturne ikone. Izložba je poput vrteške savremenih Pinokija koji predstavljaju u novom ruhu jednog od najpoznatijih likova književnosti za decu. Ovaj projekat, baš kao i transverzalni i arhetipski lik lutka, obraća se različitoj publici kroz generacije, nacionalnosti i žanrove.

Ova dela osmišljena su u saradnji sa kompanijama ili kvalifikovanim zanatlijama, a u nekim slučajevima proizvela su ih sami dizajneri. Postavka obuhvata i slavne predmete najpoznatijih kompanija Made in Italy inspirisanih likom Pinokija koji su obeležili istoriju italijanskog dizajna.

Ovaj događaj je deo XXIV Nedelje italijanskog jezika u svetu, na programu od 14. do 20. oktobra 2024, koja je posvećena temi „Italijanski i knjiga: svet između redova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari