Izložba „Ekvador, poreklo kakaa“ u beogradskom Muzeju čokolade: Glinena posuda stara između 5.300 i 5.500 hiljada godina 1Foto : New Moment Agency Beograd Promo

Posetioci Muzeja čokolade u Beogradu imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najranijim fazama istorije čokolade i njenim kulturnim korenima u okviru izložbe „Ekvador, poreklo kakaa.

Centralno mesto izložbe namenjeno je glinenoj posudi staroj između 5.300 i 5.500 hiljada godina, koja pripada kulturi Majo-Činčipe iz Ekvadora i prethodi svim drugim poznatim otkrićima kakaa za oko 2.000 godina.

Izložbu organizuju Ambasada Republike Ekvador u Mađarskoj sa akreditacijom za Srbiju i Počasni konzulat Republike Ekvador u Srbiji.

Glinena posuda sa dve drške i školjkom Spondylus, sa dvostranom figurom čoveka otkrivena je na arheološkom nalazištu Santa Ana La Florida u Palandi, južnom delu Ekvadora, na nadmorskoj visini od 1.040 metara.

Izložba „Ekvador, poreklo kakaa“ u beogradskom Muzeju čokolade: Glinena posuda stara između 5.300 i 5.500 hiljada godina 2
Foto: New Moment Agency Beograd Promo

Ovaj nalaz je privukao pažnju ekvadorskih, kanadskih i francuskih istraživača sa Univerziteta u Kalgariju, Kanada, kada su u posudi otkrivena zrna kakao skroba.

Testiranjem pronađenih izotopa ugljenika utvrđeno je da se radi o artefaktu koji datira između 3500. i 3300. godine p.n.e, što je potvrdilo da je u kulturi Majo-Činčipe kakao prerađivan čak 2.000 godina ranije nego ostale poznate kulture.

„Ekvador je bio glavna baza za proizvodnju čokolada, pralina sa aromama i nezamislivim kombinacijama ukusa, a činjenica da poreklo kakaa potiče iz zemlje koja se nalazi u samom centru sveta, omogućila je distribuciju ovog proizvoda do južnih zemalja kao što su Peru, Centralna Amerika i Meksiko. Kakao ima naučni naziv na latinskom „Theobroma cacao“ što znači „hrana bogova“, pa ja svima preporučujem da probaju ekvadorski kakao u čokoladi kada god su u prilici jer je to jedno jedinstveno iskustvo za vaša čula“, izjavila je Kristina Ines Spalajković Vegas, počasna konzulka Republike Ekvador u Srbiji.

Prerađeni kakao imao je značajnu društvenu i simboličku komponentnu u svakodnevnom životu kulture Majo-Činčipe.

Njihova posvećenost uzgoju i distribuciji kakaa dovela je do njegove široke potrošnje širom sveta i omogućila nam da se prepustimo uživanju u divnom ukusu čokolade.

Dostupni dokazi sugerišu da su Maje i Asteci u Meksiku koristili kakao iz Ekvadora da naprave napitak poznatiji kao „kocolatl“, na jeziku Nahuatl, što je označilo početak istorije čokolade.https.

 

Izložena replika predstavljaće deo stalne postavke u Muzeju čokolade u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari