Izložba fotografija velikana Radeta Markovića 14. oktobra 1Foto: Promo

Radomir Rade Marković, jedan od najvećih i najuglednijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, umetnik koji je u periodu od Drugog svetskog rata pa do novog milenijuma snažno obeležio ovdašnju kinematografiju, pozorište i čitavu kulturu ovog prostora, bio je rođen 14. oktobra 1921. u Beogradu.

Stogodišnjicu rođenja glumačkog velikana koji je tokom višedecenijske karijere odigrao više od 80 filmskih uloga, Jugoslovenska kinoteka obeležava retrospektivom filmova kojima podseća publiku na njegova kultna ostvarenja ( „Čudotvorni mač“, „Sumnjivo lice“, „Prvi građanin male varoši“, „Adopolje“, „Diverzanti“, „Roj“, „Variola vera“, „Sabirni centar“…).

A u Beogradskom dramskom pozorištu, sceni na kojoj je legendarni glumac započeo karijeru, vek od njegovog rođenja obeležiće se izložbom fotografija iz najznačajnijih predstava u kojima je igrao.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 14. oktobra u 12 časova u foajeu pozorišta, a o njegovom delu govoriće reditelj Jagoš Marković, glumci Milica Zarić i Srđan Timarov, kao i njegov sin, reditelj Goran Marković.

Rade Marković je bio dugogodišnji član BDP-a, čija velika scena nosi ime “Olivera i Rade Marković”.

Opus Radeta Markovića sa početka karijere ugrađen je u temelje posle rata tek osnovanog gradskog teatra – Beogradskog dramskog pozorišta, i on pripada prvoj generaciji glumaca koji su zaslužni za “zlatno doba” Pozorišta na Krstu polovinom prošlog veka.

Od 1951. godine kada je postao član ove kuće, ostvario je više od dvadeset glavnih uloga, uključujući i role u kultnim ostvarenjima poput “Smrti trgovačkog putnika”, “Mačke na usijanom limenom krovu”, “Lova na veštice”…, a 1958, za lik Nikoletine Bursaća u istoimenoj predstavi, bio nagrađen Sterijinom nagradom.
Nezaboravni majstor umetnosti glume na pozorišnim scenama širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije ostvario je blizu 200 uloga, a među visokim nagradama koje je dobio, pored tri Zlatne arene u Puli, dve Sterijine…, je i Dobričin prsten, najznačajnije pozorišno glumačko priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari