Izložba „Fotografije koje se pamte“: Posveta kolegama Zorana Raševića Raša u Konaku kneginje Ljubice 1Foto promo Uglješa Rašević

U Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice sinoć je svečano otvorena izložba simboličnog naslova „Fotografije koje se pamte“, čiji je autor Zoran Rašević Raš, poznati beogradski fotograf i dugogodišnji fotoreporter brojnih uglednih listova.

– U jednom momentu svog života, svaki čovek zatekne sebe kako sabira šta je do tada uradio i često razmišlja da li je i koliko zadovoljan onim što je postigao. Kroz glavu su mi se vrtele stotine fotografija, koje sam napravio i kojih sam se setio. A koliko je njih na koje sam i zaboravio – izjavio je Raš.

– Fotografije stvaramo i čuvamo kao najverodostojniji dokaz jednog vremena. One najbolje objavljivane su stotine puta zato što su u jednom kadru na upečatljiv način opisale ne samo jedan događaj već i jednu epohu. I mnogo godina kasnije i dalje su aktuelne pa su time postale antologijske.

Kako je istakao, kroz postavku koju čini 31 rad, njegova namera je bila da ostanu upamćene ne samo ove fotografije već i njihovi autori, kolege fotografi i fotografkinje.

– Oni su dobar deo svog života proveli iza foto-aparata, ispucali na stotine hiljada snimaka, prešli isto toliko kilometara u potrazi da naprave što bolju fotografiju. Oni su ti čije je oko uhvatilo taj antologijski trenutak i stvorilo fotografiju koja se pamti. Odabrao sam tridesetak svojih kolega i koleginica, i trudio se da budu iz različitih oblasti fotografije.

Prema rečima Raša, pored ratne, tu je lajf fotografija, sportska, konceptualna, rok, modna, filmska, podvodna, portreti.

– Među kolegama koje sam imao čast da fotografišem su Tomislav Peternek, doajen srpske fotografije, Goran Tomašević, dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Predrag Mitić, čija se fotografija nalazi u Muzeju primenjene umetnosti kao nacionalno blago, Miloš Cvetković, jedan od najpoznatijih ratnih fotoreportera, profesori Branimir Karanović i Aleksandar Kelić, Brajan Rašić, fotograf Rolingstonsa i najpoznatijih svetskih muzičkih zvezda. Tu su i Petar Kujundžić, Dušan Vranić, Dragoljub Zamurović, Željko Šafar, Emil Vaš, Imre Sabo, Nenad Marjanović, Goranka Matić –  istakao je Zoran Rašević Raš.

Izložba „Fotografije koje se pamte“ biće otvorena do 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari