Izložba „I Don't Eat Flowers” u Galeriji Hestia 1Foto: Promo Galerija Hestia

Izložba „I Don’t Eat Flowers“španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara (Daniel García Andújar) i estonske umetnice Marge Monko biće potvorena večeras od 18 sati u galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA (Topličin venac 14/9)

Ovo dvoje umetnika pripadaju različitim kulturnim kontekstima ali se radovi koje predstavljaju bave temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena.

Naslov izložbe „I Don’t Eat Flowers” je istoimen radu  umetnice Marge Monk.

Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme.

Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na recidiv, odnosno ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka današnjice.

U opusu oboje umetnika je upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka – prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora – ukazuju na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju.

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji. Izložba ‘’I Don’t Eat Flowers’’ biće dostupna publici do 11.septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari