Izložba "Između nas" 1

Izložba „Između nas“ na kojoj će biti predstavljen mali deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu MSUB i Savremene Galerije Subotica SGSU biće otvorena večeras u Salonu MSUB i trajaće do 9. oktobra.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz MSUB video „Muzikalni dnevnik #1“ Miloša Tomića, foto-instalacija u lajt boksu „Traženje slika“ Vesne Pavlović, skulptura „Ovo je moje telo“ Marte Jovanović , slike „Kafa u krevetu“ Žolta Kovača, „Prva Saborna Poslanica Sv. apostola Pavla Korinćanima“ Nikole Savića, „Memorial Bush“ Ivana Grubanova iz SGSU arhivska Fuji fotografska hartija „Ovde i sada“ Mladena Bizumića, objekat „Glava šećera“ Maje Rakočević Cvijanov i instalacija u prostoru „Good people – Hard times – Bad habits“ Saše Tkačenka.

Ideja ove izložbe pod kustoskom upravom Une Popović (MSUB) i Nele Tonković (SGSU) jeste upravo promovisanje saradnje između institucionalnih kustosa koji se bave savremenom umetnošću. Težnja je da se na ovaj način podstakne umrežavanje, preispitivanje i valorizacija ne samo postojećih zbirki i aktuelne otkupne politike već i tekuće scene. Izložba „Između nas“ je zapravo poziv Salona MSU Savremenoj galeriji Subotica da zajedno predstave određene akvizicije i poklone autora koji su izlagali ili učestvovali na samostalnim i grupnim izložbama u organizaciji jedne i druge institucije. Savremena galerija Subotica je takođe ustanova koja se zainteresovano uključila u produkciju umetnosti, aktivirajući svoj izlagački prostor – Palatu Rajhl sagrađenu 1904. – kao rezidencijalni prostor za umetnike koji stvaraju site specific radove – rezultat tog odnosa su neki od novijih radova u njenoj kolekciji.

Ova faza rada kod obe galerije zaokružuje priču o nastanku i potencijalnom toku stvaranja kolekcija: one su opipljiv rezultat vidljivih i često nevidljivih procesa saradnje sa umetnicima, te tako predstavljaju dragoceni dokument o prošlom i našem vremenu koji svedoči o shvatanjima uloge umetnosti, ali i o svemu što nam je u vezi sa njom bilo važno. Izložba „Između nas“je slika zajedničkih karakteristika kolekcija koje se stvaraju u najneposrednijem kontaktu sa savremenom umetničkom scenom i njenim protagonistima. Ma koliko inače bile različite, ta suština ih povezuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari