Izložba novinskih karikatura i ilustracija pod nazivom „Umjetnost u mračnim vremenima“ otvorena je juče i trajaće do 24. maja u Umetničkoj galeriji BiH. Postavku čini više od 100 karikatura i ilustracija, prikupljenih iz desetina publikacija i novina štampanih u zemljama bivše Jugoslavije, uglavnom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu, između 1990. i 2001. godine.


Radovi 34 istaknuta karikaturista i ilustratora iz zemalja bivše Jugoslavije, među kojima su Midhat Ajanović Ajan, Borivoj Dovniković Bordo, Predrag Koraksić Corax, Jugoslav Vlahović, Mirko Ilić, Oton A. Reisinger, Dušan Petričić, Aleksandar Dimitrijević, Ivica Šegvić i Hasan Fazlić predstavljaju jugoslovenske sukobe iz svih perspektiva, što ovu izložbu čini jedinstvenim kulturnim bogatstvom.

Izložba pokriva predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995), te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001).

„Umjetnost u mračnim vremenima“ je projekat Fondacije Pro Victimis, realizovan uz podršku Fondacije King Baudoin. Nakon Sarajeva, izložba će biti postavljena u Zagrebu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari