Izložba koja je postala rečnik 1Foto: Facebook

Tradicionalno godišnje priznanje „Centra za medije Ranko Munitić“ – „Trepetalo iz Trogira – regionalna nagrada za medije Ranko Munitić“ dodeljena je danas umetnicima Mariji Dragojlović i Mileti Prodanoviću za autorski projekt, multimedijalnu knjigu „Inventarska kutija“.

Žiri u sastavu Irina Subotić (Beograd), Veljko Krulčić (Zagreb), Ana Kotevska (Beograd), Dušan Makavejev (Beograd) i Zorica Jevremović Munitić (Beograd) opredelio se da nagradi izrazitu multimedijalnost ove knjige čime se potvrđuje negovanje višemedijalnosti u „Centru za medije Ranko Munitić“. Ovaj prostor, koji je Irina Subotić nazvala svojevrsnom enklavom, okupio je, kao i svake godine na rođendan Ranka Munitića, filmskog teoretičara, kritičara, scenariste i publiciste, brojne znamenite ljude iz sveta umetnosti – likovnih, filmskih, pozorišnih… 

„Ovo je mesto u kome se dobro osećamo, jer smo prijatelji, jer se razumemo, jer delimo iste vrednosti, jer se borimo za nešto što mi se čini da je jedini način preživljavanja – bolji, pametniji, sigurniji svet“, kazala je Subotić.

Ona je podsetila da je Ranko Munitić bio velika ličnost jugoslovenske kulture, „beleg jedne moderne civilizacije po svojim interesovanjima, širini, interesovanju“, i zahvalila se Zorici Jevremović, Munitićevoj udovici i direktorki Centra, što je pokrenula i veb-sajt i časopis, kao i ovu nagradu, namenjenu izvanrednim ljudima.

Subotić je obrazložila da su dela ovogodišnja dva dobitnika – Marija Dragojlović, slikarka, fotografkinja, multimedijalna umetnica, i Mileta Prodanović, slikar, profesor, pisac, kroz monografiju „Inventarska kutija“ sinkretizovana. Ona je podsetila da je ova knjiga, koju je objavila Fondacija Vujičić kolekcija iz Beograda, nastala povodom izložbe „Fragmenti prošlosti“ Marije Dragojlović u organizaciji Kulturnog centra Beograda, koja je bila postavljena u prostoru Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, te da je njeno delo Prodanović izvanredno protumačio.

„Ova nagrada je fokusirana baš na ovu izložbu i njenu knjigu – a to su sećanja, memorija, prisustvo porodice, prijatelja, duboki sentiment koji umetnica gaji prema jednom svetu čuvajući ga tako za našu budućnost. Sve je to Mileta Prodanović na velelepan način predstavio. Istovremeno ne odustajući od svog vokabulara i znanja koje je ovde tako dobro leglo i iskoristio ga za prikazivanje onoga što Marija Dragojlović jako voli a to je njena Venecija. Fotografije koje ona tamo pronalazi, divne uglove… mirna, tiha… beg u tu melanholiju prošlosti jednog grada. O tome Mileta Prodanović govori kroz jedan rečnik. Pronalazi razne termine, forme da ih prenese kroz daleku istoriju da bi se sve saželo u delo Marije Dragojlović i dobilo univerzalnu i veliku dimenziju iako potiče od ličnog sentimenta, skrivenih želja da se one sačuvaju. Između toga intimnog i opšteg, njenog malog sveta iz Šapca i Beograda sve do tog kosmopolitskog grada Venecije, Dragolović je ponudila odličan materijal za izvanrednu knjigu“, istakla je Subotić.

Zahvaljujući se na nagradi, Mileta Prodanović je rekao da je jedan od termina iz rečnika koji je napisao o delu Marije Dragojlović i Jadransko more, na čijim obalama je i Venecija, koju Dragojlović prikazuje na svojim fotografijama, ali i Trogir, mesto rođenja Ranka Munitića.

„Spadam u generaciju koja je tu odlazila, koja je volela taj grad. Posebno mi je drago što u imenu ove nagrade – Trepetalo iz Trogira, stoji jedan čudesan predmet. On je služio da da jedan šum, zvuk u posebnim prilikama, kada se igra. Možda je taj zvuk nešto što niko neće moći da nam oduzme, iako je sada mnogo komplikovanije doći do Trogira nego što je to bilo ranije“, kazao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari