Izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” od 27. septembra u Galeriji Arhiva Vojvodine 1Foto: Plakat/Tamara Marinković

Master izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” ​Viktorije Zdravković biće svečano otvorena u ponedeljak 27. septembra 2021. u Galeriji Arhiva Vojvodine sa početkom u 19 časova.

„Prema rečima Lis Irigare potrebno je reinterpretirati sve počev od subjekta koji se oduvek piše u muškom rodu čak i kad se tvrdi da je neutralan. Muškarac je subjekt svakog diskursa: moralnog, političkog i teorijskog, dok se žena u falogocentričnoj kulturi pozicionira kao subjekt podređen falusu. U maskulinom subjektivitetu se ogleda određena univerzalnost na osnovu koje je sve ostalo unapred osuđeno“, ističe autorka.

Kako pojašnjava autorka, oduvek je bio upitan taj odnos između subjekta i ženskog.

„Ženski subjektivitet predstavljen je kao manjak, kao nešto nepostojeće u odnosu na maskulini, koji poseduje dominantnost upravo zbog vidljivog simbola moći koji poseduje. U heteronormativnim okvirima i kulturi, ženska drugost se stvara u odnosu na muški domen. Samo postojanje u društvu koje falus vrednuje kao glavnog označitelja, žene potpuno premešta, odnosno uklanja iz sopstvenog tela.“

Stvar je u tome što žene bez konekcije sa svojim telom, bez te suštinske veze gube poziciju subjekta, istakla je autorka izložbe.

Izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” od 27. septembra u Galeriji Arhiva Vojvodine 2
Autor: Viktorija Zdravković

„Koncept mog rada bazira se na istraživanju rodnog identiteta, kao i problematici polne razlike kroz crtež kao medij, a pre svega iz pozicije ženskog iskustva. Primarno korišćenje floralnih motiva služi kao metaforični simbol za rešavanje problema i osećanja povezanih sa temom polnosti i seksualnosti. Na crtežima prikazujem proces preobražaja biljnog sveta u određenu žensku viziju. Biljni svet je zapravo samo osnova za dublja istraživanja koja se baziraju na simboličkoj povezanosti između različitih intrigantnih oblika i seksualnsti. Ključna snaga treba da se ostvari u izviranju iz organskih, prirodnih oblika, koji će služiti kao osnova za transformaciju u oblike koji će svojom asocijativnošću referisati na polne organe.“

Kako ističe, jedan od ciljeva je da se kroz radove poigra „sa pitanjem rodnog identiteta i rodnih metafora kroz konstantne izmene formi i oblika koji mogu imati atiribute i ženske i muške polnosti“.

„Takođe, dovela sam u pitanje unapred stvorene društvene predstave o ženskom identitetu. Radovi poseduju jednu vrstu otvorene i neosporne seksualnosti, ali podjednako reflektuju i dozu nedoumice, jer prikazane forme nisu ni muške ni ženske u potpunosti. Njihova suština usmerena je ka pokušaju prekida autoritarnosti muškog diskursa i suprotstavljanju njegovoj dominantnosti kroz žensku stvaralačku poziciju subjekta. Zapravo oni su neka vrsta reakcije na postojeći muški sistem vrednosti i pokušaj promene percepcije“, navodi autorka.

Izložbu će otvoriti prof. Jasna Gulan Ružić, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 5. oktobra 2021. godine

Viktorija Zdravković je rođena 1996. godine u Kraljevu. Završila je srednju Umetničku školu u Kraljevu 2015. godine, smer grafički dizajn.

Diplomirala je 2019. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića, kao najbolji student.

Do sada je svoj rad izlagala na tri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji.

Trenutno je na master studijama na Akademiji umetnosti Novi Sad, smer crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari