Izložba Milete Prodanovića u Galeriji B2 1Foto: Promo Galerija B2

Istaknuti beogradski umetnik Mileta Prodanović vraća se na scenu posle odsustva od nekoliko godina iz zdravstvenih razloga sa izložbom “Dnevnik” koja će biti otvorena večeras od 19 sati u Galeriji B2.

Dela su svedočenje o stvaralaštvu umetnika u prethodne tri godine koja bismo mogli nazvati linijsko iscrtavanjem vremena.

„Marta 2020. godine Mileta Prodanović otpočinje novu dnevnu rutinu – crtanje olovkama u boji u blokovima različitih dimenzija. Na poleđini, svaki list signira svojim inicijalima, a svaki list određene serije obeležava rednim brojevima. Na taj način, već više od tri godine, ispisuje se jedan sasvim osoben umetnički dnevnik, koji u ovom trenutku broji više od hiljadu listova”, navodi istoričarka umetnosti Danijela Purešević u tekstu kataloga  izložbe.

Prema njenim rečima ovim crtežima Prodanović je objedinio svoja dva snažna kreativna toka – literarni i likovni, verbalno i vizuelno.

“Naime, svaki pojedinačni list svojom kompozicijom podseća na list rukopisa ili knjige, čiji bogati sadržaj iščitavamo intuicijom, neopterećeni ograničenjima jezičkih kodova. Prepoznajemo određene sličnosti sa pojavom asemic writing, hibridnom umetničkom formom koja sjedinjuje tekst i sliku u jedinstvenu celinu, definisanom kao „otvorena semantička forma pisanja bez upotrebe reči“, gde se otvara značenjski vakuum koji posmatraču pruža slobodu njegovog ispunjavanja i interpretacija”, navodi Purešević.

Prema  njenim rečima „svoje celokupno iskustvo Prodanović je ovde očistio od suvišnog, od naracije, od parcijalnih jezičkih konvencija, svodeći ga na čistu supstancu. U ovom slučaju, ta supstanca jeste neuhvatljivi alhemijski amalgam koji daje smisao našem postojanju.“, zaključuje Danijela Purešević.

Izložba će biti dostupna publici do 3. maja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari