miodrag pavlovićfoto Stanislav Milojković

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat već par godina na Beogradskom sajmu knjiga priređuje izložbe koje su posvećene nekom od velikana srpske književnosti i kulture.

Pod nazivom „Srbija među knjigama“ Adligat podseća na poznata imena naše literature, ili izdavače – setimo se sjajne izložbe priređene u čast Slobodana Mašića i njegove nezaboravne edicije „Nezavisna izdanja“ u kojoj je objavljivao knjige naših najpoznatijih umetnika – ili književnike.

Ove godine svoju novu izložbu u prostoru Hale 1A, pored sala za promocije,Adligat je osmislio u čast znamenitog pesnika Miodraga Pavlovića (1928–2014) čije se poetsko ostvarenje nalazi u samom vrhu srpske savremene literature.

Pod nazivom „Poezija pomera brda“ njom se obeležava deset godina od Pavlovićeve smrti, i taj besmrtni autor približava novim generacijama čitalaca.

Adligat ove godine i „brani boje“ Sajma knjiga, i zataškava sajamsku „zaboravnost“ kada je reč o izložbama, jer je ova koju je priredio u čast doajena srpskog pesništva i njegovog sveukupnog dela u našoj kulturi jedina koja je prikazana na Sajmu; organizatori Sajma ranijih su godina priređivali po dve, pa i tri izložbe koje su, takođe, posvećivali određenim godišnjicama ličnosti ili kulturnih institucija, i to sa veoma bogatim materijalom.

Nažalost, unazad par godina taj se broj tužno smanjivao da bi sajamske izložbe sada sasvim nestale, kao da tokom godine ne postoji nijedan jedini događaj iz prošlosti, ili umetnik kome bi Sajam, sam, posvetio izložbu.

Miodrag Pavlović je bio i jedan od osnivača Adligata u okviru kojeg su i Biblioteka Lazić (od 1882), Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

Uz bogatu Arhivu u Adligatu se nalazi i Dom legata, posvećen očuvanju sećanja na značajne ličnosti.

U tom Domu nalazi se više od četrdeset legata i zbirki uglednih umetnika, porodica ili ugašenih institucija; od ličnosti, tu su legati: Milovana Danojlića, Pere Zupca, Petra Pajića, Mirjane i Pavla Vuisića, Darka Tanaskovića, Nikole Kusovca… I, naravno, legat Miodraga Pavlovića.

Pored knjiga, kažu u Adligatu, za legate se često uzimaju i drugi predmeti iz domova naših velikana, tako da „za buduće generacije čuvaju čitave spomen sobe koje uključuju i delove originalnog nameštaja“.

Tako je na izložbi na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga izložen deo iz legata Miodraga Pavlovića.

U vitrinama, pored Pavlovićeve pisaće mašine, naočara i futrole za njih, kravate…, nalazi se i veliki broj knjiga čiji su ih autori, takođe i sami poznati pisci, poklanjali svom kolegi po peru i prijatelju.

Dirljive posvete Miodragu Pavloviću ispisali su: Mirko Magarašević, Milutin Petrović, Skender Kulenović, Milorad Pavić, LJubomir Simović, Milan Komnenić, Pavle Zorić, Dušan Matić, Aleksandar Tišma, Miroslav Josić Višnjić…

Ko je još bio među njima prepuštamo posetiocu izložbe u Hali 1A, koju je u znak sećanja na Pavlovića osmislio Adligat, da otkrije sam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari