Izložba "Nadežda Petrović, una grande artista e patriota Serba” u Italiji 1 Foto promo SSI

U Sali Granzioli u italijanskom gradu Preganziol, danas i sutra biće otvorena izložba po naslovom „Nadežda Petrović, una grande artista e patriota Serba”, kojom se priređuje omaž izuzetnoj umetnici i ženi, koja je svojim delom obeležila našu istoriju 20. veka.

Ovaj događaj organizuje Udruženje Graditi budućnost, u saradnji sa Fondacijom LOVE Berevolution iz Treviza, Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović” iz Čačka, pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Italiji i Opštine Preganciol.

Pored reprodukcije evropski priznatih radova Nadežde Petrović, poznatih i van granica Srbije, biće dokumentovan i njen intenzivan, uzbudljiv i tragični život. U okviru ovog programa, u nedelju 22. septembra u 18 h, u Sali Granzioli publika će imati priliku da vidi monodramu „Život Nadežde Petrović spakovan u drveni kofer”, u izvođenju glumice Biljane Đurović.

Za ulogu jedne od najvećih srpskih umetnica, koja je tokom svog pariskog perioda sa Pikasom, Matisom i Marijom Loransen učestvovala na prvoj izložbi fovista, i koja je dobrovoljno otišla u smrt kao bolničarka u valjevskoj bolnici, u strahotama Velikog rata. Biljana Đurović je osvojila brojna domaća i međunarodna priznanja – Nagradu Glumac Evrope, Zlatnog viteza u Moskvi, nagradu za najbolju glumicu na Međunarodnom festivalu malih formi i monodrame u Sarajevu…

Za „Život Nadežde Petrović spakovan u drveni kofer” sama je adaptirala tekst na osnovu autentičnih pisama velike slikarke, izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, i odlomaka iz knjige „Boje i barut” trebinjske prozaistkinje i poetese Olgice Cice, a predstavu je režirao Božidar Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari