Izložba „Od Vrhovnog štaba do Užičke repubike“ u Reflektoru 1Slobodan Vidović, Pista/Foto: Reflektor

Slobodan Vidović, akademski slikar iz Banja Luke, predstaviće svoje radove na izložbi „Od Vrhovnog štaba do Užičke republike“ u užičkoj galeriji Reflektor.

Na izložbi, čije otvaranje je planirano za sutra (2.april) u 19 časova, umetnik će izložiti radove iz serije „Agonija mogućih svetova“.

Na slikama su prikazani urušeni mehanizmi aviona, zarđale karoserije automobila, silosi, piste, napuštene fabrike, a sve to, kako piše Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti, pruža „distopijski osećaj odsustva i disfunkcionalnosti nekada produktivnih industrijskih prostora“.

Međutim, umetnik sve to posmatra kao distopijske objekte koji poseduju veru i nadu u neki bolji, srećniji i čistiji svet koji će doći.

Izložba „Od Vrhovnog štaba do Užičke repubike“ u Reflektoru 2
Slobodan Vidović/Foto: Reflektor

„Oni postaju simbolički vesnici pozitivnog i vedrog, dugo očekivanog lepšeg sveta koji dolazi nakon uništenja i zaborava“, piše istoričarka umetnosti.

Slobodan Vidović je rođen 1974. godine u Bosanskoj Gradišci, a diplomske i poslediplomske studije slikasrtva je završio na Akademiji umetnosti u Banja Luci.

Više puta je izlagao samostalno i na grupnim izložbama u regionu i inostranstvu i za svoj rad je nagrađivan. Predsednik je ULURS i živi i radi u Banja Luci i Beogradu. Urednik je u Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci.

Uz prethodnu najavu galeriji, postavka se može pogledaju do 15.aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari