Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu: 40 godina posla i dalje im se divimo 1Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu, foto: Promo

U Muzeju primenjene umetnosti, u prisustvu uglednih gostiju i brojne publike, svečano je otvorena Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu: 40 godina posle.

Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu: 40 godina posleje organizovana u saradnji Ambasade Bosne i Hercegovine, kolekcionara Midcentury Belgrade i Muzeja primenjene umetnosti. Postavku čini 35 originalnih plakata kreiranih na temu ZOI ′84, izuzetne umetničke, kolekcionarske i istorijske vrednosti.

XIV Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. bile su jedinstvene po mnogo čemu: to su bile prve Igre na Balkanu nakon prvih u modernom dobu u Atini, prve zimske Igre održane u jednoj socijalističkoj zemlji i na govornom području slovenskih jezika, i što je veoma značajno, bez obzira na hladnoratovske tenzije, na njima nije bilo bojkota ni od strane zemalja Severnoatlantskog ni Varšavskog pakta. Međutim, postale su jednako poznate i po svom doprinosu primenjenoj umetnosti, kroz kompletan grafički materijal koji je kreiran u slavu i sa ciljem promocije Igara.

Jugoslovenski olimpijski odbor Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 1984. želeo je da ovoj manifestaciji dâ određeni kulturno-umetnički akcenat. U sklopu Organizacionog komiteta Igara oformljen je kreativni tim koji je brinuo o promociji i kreaciji vizuelnog identiteta. Među članovima tog tima nalazili su se, između ostalih, prof. Muhamed Karamehmedović, prof. Ismar Mujezinović, prof. Mladen Kolobarić, prof. Mersad Berber, prof. Ismet Dizdarević i drugi.

Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu: 40 godina posla i dalje im se divimo 2
Otvaranje ižlozbe plakata: foto Dragana Udovičić

Iako je danas česta praksa da upravo plakati budu najveća umetnička veza sa Olimpijskim igrama, i organizacioni komiteti Olimpijskih igara angažuju priznate umetnike da ih dizajniraju, Sarajevo 1984. ostavilo je izuzetan pečat obimom i kvalitetom svojih grafičkih radova. Nije čest slučaj da toliki broj umetnika, kao ni toliki broj istaknutih svetskih imena, dâ svoj doprinos jednoj manifestaciji kao što se to ovde dogodilo, čime je izgrađeno izuzetno umetničko i kulturno nasleđe Igara, samog Sarajeva i cele Jugoslavije.

Izdvojenu seriju plakata uradio je poznati slikar, prof. Ismar Mujezinović – osam radova na osnovu svojih ilustracija, koji označavaju osam zimskih olimpijskih disciplina, a koji su kasnije višestruko nagrađivani i po nekima ocenjeni kao najbolji plakati ove vrste u svetu.

U sklopu kolekcije nezaobilazni su, naravno, plakati sa čuvenom maskotom ZOI – Vučkom, koji je stekao međunarodnu slavu i popularnost; zatim prikazi zvaničnog znaka igara – Pahulje, kao i plakat sa prikazom staza i olimpijskih borilišta, i oni svakako predstavljaju neke od najprepoznatljivijih motiva Igara koji bude uspomene.

Brojni svetski umetnici uradili su svoje predloge plakata – na primer, Milton Glaser, jedan od najvećih grafičkih dizajnera tog vremena, čije delo je možda i jedno od najvažnijih grafičkih radova u kolekciji u stručnom smislu. Tu su i radovi brojnih drugih poznatih autora: Hockney, Vasarely, Hundertwasser, Hamaguchi i drugi, čineći paletu umetničkih stilova i pristupa temi veoma sadržajnom i raznovrsnom.

Poseban deo kolekcije predstavlja 16 plakata iz serije „Umetnost i sport“ koju je inicirao i u saradnji sa Olimpijskim komitetom ZOI 84 realizovao umetnički izdavač „Visconti Art“ Lazo Vujić, a na čiji poziv su se odazvali umetnici kao što su: Warhol, Moore, Folon, Pistoletto, Rosenquist, Twombly, Kolar, Hozo, Dorazio, Greco, Helnwein, Hodgkin, Hwang, Paladino, Santomaso, Stupica. Ovaj umetnički portfolio nagovestio je bogatstvo programa koji prati ovu sportsku manifestaciju, ali što je još važnije, oslikao ideje iz Olimpijske povelje – ideje humanosti i povezivanja naroda celog sveta, bez obzira na razlike.

Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu: 40 godina posla i dalje im se divimo 3
Otvaranje izložbe plakata, foto Dragana-Udovičić

Najčešće teme koje su umetnici predložili ili obradili kroz plakate za Olimpijske igre u Sarajevu bile su zimski sportovi, sâm grad Sarajevo, i olimpijske ideje i motivi. Svi umetnici ostali su verni svom specifičnom izrazu, koristeći tehnike i jezik razvijane kroz svoj prethodni rad i iskustvo. Na taj način svaki od radova predstavlja i kontinuitet njihovog umetničkog stvaralaštva, ali i prikaz vizuelnog istraživanja na ovu temu, i time doprinos promociji sporta i olimpizma.

Imajući u vidu kvalitet autora i bogatstvo portfolija plakata izrađenih za ili na temu Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 1984, ova kolekcija poseduje veliku umetničku, kolekcionarsku i istorijsku vrednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari