Izložba posvećena evropskom pesniku Paulu Celanu u Kladovu 1Izložba "Među rečima" Kladovo/Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Nakon izložbe “Čija je mustra bečka” u januaru ove godine, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom priredila je još jednu. Reč je o izložbi “Među rečima” posvećenoj evropskom pesniku Paulu Celanu.

Izložbu “Među rečima” Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Rumunije i Gete institutom, organizovala je povodom 102. godišnjice rođenja književnika Paul Celana.

-Izložba objedinjuje dokumentaciju iz arhiva Nacionalnog muzeja rumunske književnosti, zaostavština Alfreda Margul-Šperbera i arhiva Petrea Solomona. Njenu relevantnost je potvrdilo vreme, određena dokumenta su već izlagana u okviru naučnog skupa o Celanu, u Bukureštu, 1981.godine.

Posetioci izložbe mogu putem bogate dokumenatrne građe da prate životnu priču pesnika, prevodioca i esejiste Paula Celana kroz važne trenutke njegovog života, sagledanih u istorijskom kontekstu.

Paul Celan je najznačajniji liričar nemačkog jezika u drugoj polovini 20. veka, autor koji je za sobom ostavio delo i dalje ima u sebi nešto zagonetno i predstavlja izazov za interpretacije.

Celog života bavio se Holokaustom i Celana su u književnosti često nazivali “pesnikom bez zavičaja”.

Izložba “Među rečima” otvorena je do 28. februara 2023. godine u holu Biblioteke u Kladovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari