Izložba „Press Photo Srbija“ od 3. decembra 1Foto: Mitar Mitrović

Izložba „Press Photo Srbija“ biće otvorena u nedelju 3. decembra u galeriji Doma Omladine u Beogradu, sa početkom u 19h.

Organizator konkursa je Centar za razvoj fotografije, a postavka radova i uručenje nagrada odviće se u sklopu Festivala fotografije „Vizualizator“.

Sastav ovogodišnjeg žirija činili su: Marko Đurica- predsednik žirija i fotograf Reutersa, Dalibor Danilović- fotograf magazina „Glorija“, Ken Kobre- profesor foto-žurnalizma sa Univerziteta San Franciska, fotograf Sanja Knežević i Predrag Uzelac- profesor Akademije umetnosti Novog Sada.
Nagradu „Press photo Srbija“ dobio je Mitar Mitrović. Saša Preradović je pobedio u kategoriji „Okolina“, Željko Sinobad u kategoriji „Okolina reportaža“, zatim Mitar Mitrović u kategoriji „Vesti“, kao i Miloš Bičanski u kategoriji „Vesti reportaža“, dok je Irfan Ličina dobio nagradu u kategoriji „Život“, a Igor Čoko u kategoriji „Život reportaža“.

„Press Photo Srbija“ održava se dvanaestu godinu zaredom, sa ciljem afirmacije i razvoja foto-novinarstva u Srbiji. Visoki umetnički i profesionalni standardi, pored ključne uloge etike u fotografskoj i srodnim profesionalnim zajednicama, nalaze se u fokusu projekta. Izložba otkriva nove tendencije u foto-žurnalizmu, aktuelne događaje- izbegličku krizu i druga socijalna pitanja prepoznatljiva široj javnosti, prezentovana kroz najbolje radove srpskih fotografa.

“Vizualizator” je prvi festival fotografije koji se pojavio na teritoriji Srbije, a ovo je peta godina njegovog održavanja. Gosti od 22. novembra imaju priliku da posete različite izložbe na više lokacija u gradu, a među njima je i egzibicija “Press Photo Srbija” koja će ujedno obeležiti i zatvaranje ovogodišnjeg festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari