Izložba "Radomir Vučić - nezaboravni Princ" u Muzeju Narodnog pozorišta 1

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu večeras se otvara izložba posvećena Radomiru Radetu Vučiću, jednom od najcenjenijih, najvoljenijih i umetnički najznačajnijih baletskih igrača u istoriji Baleta NP, kao i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora.

Naziv izložbe povodom decenije od ovog velikog umetnika je „Radomir Vučić – nezaboravni princ“, njen autor je Milena Jauković, dok je vizuelni identitet izložbe i kataloga delo dizajnera NP Jelene Ratković.

Radomir Vučić je u Beogradski balet došao 1970. sa baletske scene Srpskog narodnog pozorišta u kome je kao solista igrao osam godina. Na scenu beogradskog NP stao je kao Arsla-beg u baletu Stevana Hristića „Ohridska legenda“, da bi posle samo nekoliko meseci tumačio najpoželjniju i najzahtevniju ulogu u muškoj baletskoj literaturi princa Zigfrid u „Labudovo jezeru“ u koreografiji legendarnog Dimitrija Parlića. U istoriju NP išao je kao igrač je više od 80 puta odigrao ovu ulogu.

Osim sa Parlićem sarađivao je i drugim poznatim koreografima: Verom Kostić, Lidijom Pilipenko, Žanin Šara, Mikaelom Atanasiu, Milkom Šparembleka… Baletski kritičari smatrali su da Vučić glavne i naslovne uloge igra „nadahnuto, scenski moćno, posvećeno, nezaboravno“, a važio je i za vrhunskog partnera, što se, kako ističu u NP „smatra velikim dostignućem i važnom referencom u baletskoj umetnosti“.

Zajedno sa primabalernom, a kasnije i koreografom Ivankom Lukateli postigao je veliki uspeh na međunarodnim baletskim takmičenjima. Od publike i scene NP Radomir Vučić oprostio se 1992. , ulogom Oca u predstavi „Vaskrsenje“, u koreografiji njegove dugogodišnje partnerke Lidije Pilipenko. U NP ističu da je ispraćen “ dugotrajnim, stajaćim ovacijama, kojima se nije nazirao kraj“.

Posle odlaska u penziju posvetio se pedagoškom radu. Bio je šef Balta u SNP, direktor Baleta nacionalnog teatra i Baleta Pozorišta na Terazijama. Preminuo je 31. decembra 2019. godine. na inicijativu Udruženja baletskim umetnika Srbije 2011. ustavljena je nagrada koja nosi njegovo ime i dodelje se mladim baletskim igračima. Izložba o Radomiru Vučiću biće otvorena do Noći muzeja sredinom maja. Postavka je ostvarena u saradnji NP sa Muzejom pozorišne umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari