Izložba Save Šumanovića u Raški 1Foto: Miljojko Milićević

Sinoć je, u galeriji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ iz Raške svečano otvorena izložba „Dečiji likovi u slikarstvu Save Šumanovića“.

Ovaj, bez sumnje, hvale vredan kulturni događaj privukao je veliku pažnju Raščana pa je neveliki prostor Galerije bio ispunjen ljubiteljima slikarstva i umetnosti. U umetničkom fondu Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida nalazi se 26 slika na kojima je umetnik nacrtao likove dece. Ova serija slika nastala je 1939. godine i pripada poznom, zrelom stvaralaštvu Save Šumanovića. Dimitrije Bašičević je u svojoj doktorskoj disertaciji posvećenoj stvaralaštvu Save šumanovića, objavljenoj 1960. godine, definisao kao ciklus dečiji likovi. Jedini pisani trag koji je autor slika ostavio o ovom serijalu slika nalazi se u katalogu Šeste samostalne izložbe ogranizovane na Novom univerzitetu u Beogradu 1939 godine. Iz tog kataloga saznaje se da je ciklus brojao 41 sliku a pred Raščanima sinoć se našlo svih 26 sačuvanih slika.

Ono što je važno reći je činjnica da je ovo prvi put da je ova zbirka napustila Galeriju iz Šida i da je, kao takva, prezentovana javnosti van tog prostora. Izloba će posle Raške biti postavljena i u Narodnom muzeju „Ras“ iz Novog Pazara koji je, uz Centar za kulturu „Gradac“, suorganizator ovog dešavanja. Naravno da je sve bilo moguće zahvaljujući razumevanju Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida koja je dala saglasnost za ove izložbe. Sinoć u Raški, konstatovano je, na osnovu pokazanog interesovanja posetilaca, da bi sa praksom izlaganja ove kolekcije slika trebalo nastaviti i u drugim gradovima koji za to pokažu interesovanje i ispune uslove vezane za transport i bezbednost kolekcije. Na sinoćnjem otvaranju izložbe u Raški govorili su: Sonja Milićević, kustos Galerije Centra za kulturu „Gradac“ u Raški, Vesna Burojević, direktor Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu i Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu „Gradac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari