Second chanceFoto: Rad Aleksandra Rakezića

Izložba „Second Chance“, umetnika Aleksandra Rakezića biće otvorena u petak, 20. septembra u 19 sati, u Galeriji Doma kulture Studentski grad. Postavka će biti izložena do 5. oktobra.

Kustoskinja Bojana Jovanović povodom izložbe zapisuje da Aleksandar Rakezić u projektu „Second Chance“ problematizuje i kritikuje prakse kozmetičke industrije i medija koji promovišu nerealne ideale lepote.

Serija objekata prikazuje kutije farbi za kosu pod nazivom Popart, koje su ručno oslikane kao kontrast brzoj i mehaničkoj proizvodnji.

– Umetnik koristi tradicionalnu tehniku slikanja kako bi svakodnevni predmet poput farbe za kosu pretvorio u umetnički objekat. Pored toga, monumentalni crteži žena iz reklama ističu patrijarhalne norme i besmisao imperativa lepote. Dobro poznati prizori sa kojima se susrećemo na televiziji, blibordima i društvenim mrežama sada su pred nama izvedeni u vidu crteža monumentalnih dimenzija – zapisuje Jovanović i dodaje:

– Rakezić u ovom ciklusu propituje patrijahalne strukture društva koje ženama postavljaju nedostižne ciljeve, pa prikazujući njihova tela i lica u ovom kontekstu još više naglašava besmisao ovakvog narativa – podvlači Jovanović.

Aleksandar Rakezić je rođen 1995. godine u Kraljevu. Osnovne i master studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Milete Prodanovića. Kao stipendista Vlade Francuske provodi semestar na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu, studio Gijom Paris, 2019-2020. Trenutno je treća godina doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iza sebe ima preko deset samostalnih izložbi, više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu kao i autorske projekte decentralizacije umetničke scene. Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari