Izložba simboličnog naziva „Doba obnove“ u užičkom Reflektoru 1Galerija Reflektor/Foto: Nenad Kovačević

„Doba obnove“, naziv je izložbe koja se šestu godinu zaredom priređuje u užičkoj galeriji Reflektor i koja će biti otvorena u tom prostoru u subotu, 20. avgusta, u 19 časova.

Radove će predstaviti mladi stvaraoci iz Užica i okoline, ali i gostujući umetnici, koji nisu članovi Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU).

Naziv postavke je simboličnog značenja. Priređuje se u obnovljenom prostoru jednog od zdanja nekadašnje vojne kasarne i izraz je napora i želje užičkih umetnika da ostanu u svom gradu i da doprinose njegovoj kulturnoj ponudi.

Izložba simboličnog naziva „Doba obnove“ u užičkom Reflektoru 2

Nekada napušteni i poptuno devastirani prostor, koji je pre nekoliko godina lokalna samouprava dala na korišćenje UVUU, obnovljen je zahvaljujući grupi užičkih umetnika mlađe generacije, članovima tog udruženja.

 

Oni su, ne čekajući samo milostinju institucija, uredili mesto za prezentaciju sopstvenog rada i stvaralaštva drugih umetnika.

Obnovu i rekonstrukciju je pokrenuo Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar iz Užica.

Zajedno sa mladim kolegama, uspeo je da osnuje novi centar kulturnih dešavanja izvan institucionlanih okvira i izvan centra grada, pošto se galerija nalazi u naselju Krčagovo.

Puni entuzijazma, sopstvenim angažovanjem, pa i fizičkim radom, uz podršku užičkih firmi koje su bile voljne da poklone potreban materijal za rekonstrukciju, umetnici su taj prostor upristojili.

Preoblikovali su ga u galeriju koja, u opuštenoj atmosferi, bez ubičajenih načina obraćanja publici i pretencioznosti, priređuje zanimjive, dinamične i savremene umetničke programe i prakse, za koje novac, koga nema dovoljno, obezbeđuje isključivo projektim finansiranjem.

Izložba simboličnog naziva „Doba obnove“ u užičkom Reflektoru 3
Aleksandar Dimitrijević/ Foto: Nenad Kovačević

S druge strane, „Doba obnove“ je postala izložba koja nudi presek dešavanja na lokalnoj likovnoj sceni, promoviše najnovija dela afirmisanih umetnika, ali i onih koji se prvi put predstavljaju svojim sugrađanima.

Galerija Reflektor , posebno ističu u UVUU, za veoma kratko vreme je uspela da se nametne ne samo u lokalnim okvirima, ne čak ni u granicama Srbije, već je  postala predmet interesovanja uglednih umetnika, teoretičara i kustosa iz regiona, kao najznačajnija galerija posvećena promociji savremene umetničke produkcije u zapadnoj Srbiji.

Zakazivanje posete

Postavka „Doba obnove“ moći će da se pogledati do 27. avgusta, radnim danima od 15 do 20 časova, uz neohodno zakazivanje posete na [email protected].

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari