Izložba skulptura Jovana Blata "Drvo života" u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 28. jula 1Drvo života - skulptura Jovana Blata Foto: Kulturni centar Zrenjanin

Izložba skulptura Jovana Blata „Drvo života“ biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 28. jula. Na izložbi će biti predstavljeno 12 skulptura različitih dimenzija, koje čine pet različitih celina – Drvo života, Orion, Porodica, Telo i duh i Univerzum.

Iako Jovan Blat suvereno vlada procesom direktnog vajanja, sa ovom izložbom pored gline, po prvi put uvodi materijale drvo i metal, navodi istoričarka umetnosti Verica Nemet.

-Ovom izložbom sugestivnog naziva, u kojoj je život u korenu svega, Jovan Blat iskazuje kontemplativni stav prema prirodi kao i o vremenu čiji je deo, sa ciljem da otvori prostor za dijalog o jednoj široj sferi rasprave o Drvetu života.

Podstaknut logikom organskih oblika autor pokušava i uspeva da kroz jednostavnost, čistotu, sugestivnost kao i estetiku materijala koji nije podređen likovnosti afirmiše simbiozu istih sa odabranom temom.

Drvo i život neraskidivo su isprepletani jedan sa drugim i nadovezuju se na suštinu koja zaokuplja njegovo stvaralaštvo od samog početka – navodi istoričaka umetnosti Verica Nemet.

Jovan Blat je rođen u Kikindi 1968. godine, a studije vajarstva završio na Fakultetu umetnosti i dizajna u Temišvaru, Rumunija, gde je završio i master studije na istom odseku.

Radio je 14 godina u CLPU Terra u Kikindi, kao upravnik ateljea. Od oktobra 2019. zaposlen je na Vajarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Otvaranje izložbe u Zrenjaninu zakazno je za četvrtak, 15. jul u 19 časova. Posetioci imaju mogućnost da pored dolaska, program otvaranja i razgovor sa autorom  prate i na Fejsbuk stranici Kulturnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari