Izložba slika „Putovanje u Nepoznato” Gojka Dutine u SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo

 

Večeras, u 20 sati, u Kontakt galeriji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra otvara se izložba slika „Putovanje u Nepoznato” Gojka Dutine.

„Nakon kolonijalnih osvajanja dolazi postkolonijalo, kao imenitelj moći države, sa svojom administrativnom i birokratskom praksom koja stvara svet sopstvenih značenja, u kojem se opscenost konstituiše kao modalitet moći. Prakse onih koji komanduju i onih koji se pokoravaju isprepletane su i u toj nevidljivoj niti dominira nasilje koje se kapilarno upisuje u svakog glasača, pobunjenika, tribuna ili ubicu. Pljačkaš, palikuća i koljač, tipično su evropska zanimanja, pisao je Krleža”, napisao je Slobodan Stošić u katalogu izložbe.

Po njegovim rečima „sveprisutna banalnosti moći koja uključuje razmnožavanje arbitrarnih pravila u službi pokoravanja”.

– Situacije nemoći su situacije nasilja par edžcellence. Pred padom u varvarstvo vladanja, usled krađa, previđamo volju za istinom. Tu nastaje disciplina koja utvrđuje granice diskursa jer je sama volja za istinom isključila istinu. Tu nastaje kultura i nama poznati svet, kao mit, svet sazdan od gubitka sećanja na svoje stvaranje. Izgrađena nasleđa, ističe on.

Izložba slika „Putovanje u Nepoznato” Gojka Dutine u SKC-u Kragujevac 2
Foto: Promo

U tom karambolu tela su u grču, torzoi su sačinjeni od gestova farbi, sadržani u delirijumu izbora, i gle zlatnog Vladana Tatarskog. Mnoge glave su svedoci tome, linije koje ih grade ne govore nam mnogo o njihovom sudu, samo je figura oca opominjuća.

Ritmovi boja su obistinili sve figure. Nešto se dešava u svim pravcima bez spektakla i reprezentacije i svaka površina je tu da bi nas sprovela do sledeće. Samo u ličnoj mitologiji autora, u njegovom odabiru parole i iz gesta njegovog tela istorija je izuzeta iz svoje dvosmislenosti i upisana jednom za svagda u prostor slike, navodi autor teksta.

Tu, u tom formatu, Lee Morgan i Kavafieva Itaka, isečak iz politikinog zabavnika, Gogen i sećanja na predavanja o primitivnom, kao glasovi koji prethode, susreću se iz potrebe da se stvori novi svet. Oni su oni koji odlaze da bi se vratili. Zvuci trube mogu biti i poverenje. Sve su to polemičke provokacije i utopijske hipoteze spojene u jedno, u sliku sveta u kojem je jedan set sloboda – političke, duhovne i estetske, ponuđen kao anegdota.

– I kakva je to anegdota koja je toliko prelepa da možemo posumnjati da je istinita. Ona koju je Gojko izabrao kao povratak u nepoznati svet, u svet umetnosti. To je svet koji treba braniti, zaključuje Stošić.

Slikar Gojko Dutina (36) rođen je u Smederevu. Završio je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Crtanje sa tehnologijom, 2016. godine. Sarađuje sa multimedijalnim centrom Šok Zadruga od 2015. godine na svim zajedničkim projektima.

Realizovao je značajan broj samostalnih i kolektivnih izložbi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari