Izložba slika Save Šumanovica otvorena u Šidu 1Foto: mitrovica.info

U Galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu otvorena je izložba slika tog slavnog umetnika iz perioda između dva rata.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, izložba koja nosi naziv „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, deo je projekta koji je povezao Šid i Novi Sad, odnosno galeriju u Šidu i ustanove Spomen zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske.

– Još jedan značaj ovog projekta je u tome što se realizuje u godini kada se obeležava 80. godišnjica od stradanja Save Šumanovića i 70. godišnjica osnivanja galerije. Naša postavka je posvećena ciklusu „Šidijanke“ – rekla je Jovana Lakić, direktorka šidske galerije.

Izloženo je 54 dela, od toga je 35 kompozicija samog ciklusa, a njima je pridodato i 10 dela koja najavljuju ciklus, hronološki.

Tu su i dve serije od pet dopojasnih i četiri akta u enterijeru, kojim je ciklus „Šidijanke“ okončan.

– U Novom Sadu smo želeli da pokažemo reprezentativna dela iz naše kolekcije i Matice srpske, a neizostavna je bila šidska galerija koja čuva dela Šumanovića iz 30-tih godina prošlog veka – izjavila je Milana Kvas, upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog.

U tri muzeja, kroz tri postavke, izložena su ukupno 102 Šumanovićeva dela. Koncept izložbe u Šidu je antologija ženskih aktova, od neprocenjiivog značaja za evropsku istoriju umetnosti.

Ciklus je po okvirima tog vremena, u svetskoj umetnosti, pokazao da je umetnik išao u korak s najmodernijim tokovima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari