Izložba "Šum" Andreja Julhera u Zrenjaninu 1Foto: galerija ALUZ

Zrenjaninski umetnik Andrej Julher predstavio se izložbom “Šum”, koja je otvorena u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina u zgradi Narodnog muzeja.

Na postavci su izloženi otisci, kolaži i crteži na papiru i tkanini koji pripadaju istoimenom ciklusu, što je, kako autor navodi ‚‚ prostor za eksperiment nad kopijama starih crteža, koji imaju ulogu skice, matrice i baze potrebnih podataka za produkciju novih dela, njihovih inkarnacija i neostvarenih tendecija’’.

Dodaje da je poetika radova povezana ‚‚fantazmagoričnom predstavom uticaja unutrašnjih kretanja na spoljašnji svet. Radovi ilustruju tela u prostoru, bića u vremenu – distorziju prvog, iluziju drugog – i ovu neraskidivu vezu.’’

Andrej Julher je rođen 1995. u Zrenjaninu. Završio je osnovne studije likovnog departmana Akademije Umetnosti u Novom Sadu, odsek grafički dizajn, u klasi 2015/2019 Ivice Stevanovića.

Najviše se izražava kroz crtež i štampu. Ovim medijima istražuje, beleži, ilustruje, komunicira, pripoveda. Kombinuje ih sa drugim tehnikama i koristi se različitim formatima – od zidnih slika do publikacija.

Kao crtač poseduje dizajnerski pristup, a kao dizajner likovni pristup, stoga umetničko utočište pronalazi u preklopu ove dve discipline, zabaležila je umetnica Dušanka Đorđević.

Dobitnik je godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad u umetničkoj disciplini crtanje 2019. kao i nagrade za najuspešniju ilustraciju u oblasti dizajna koju mu je dodelio Ilustrofest 2020. godine.

Letnja akademija lepih umetnosti u Salzburgu mu dodeljuje stipendiju 2019. godine za pohađanje kursa ‘Umetnička knjiga’ pod direkcijom Kameron Džejmia, a Erasmus stipendiju 2020. godine za pohađanje semestra na Fakultetu Lepih Umetnosti u Sevilji.

Izlagao je u Srbiji, dva puta samostalno, i po Evropi u okviru grupnih izložbi. Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama, unutar i van granica Srbije.

Član je ALUZ-a od 2019. godine i jedan je od članova Grafičke Mreže, kolektiva koji je osnovao Grafičku Zadrugu, otvoren grafički atelje za potrebe svih zainteresovanih, 2020. godine u Novom Sadu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari