Izložba „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića“ u Donjem Milanovcu 1Foto: J. B. K.

Donjomilanovčani će narednih dana biti u mogućnosti da Branislava Nušića, koga svi poznaju pre svega kao komediografa, upoznaju i kao diplomatu. „Nušić“ Fondacija se ovom izložbom pridružila tromesečnom obeležavanju 50 godina od potapanja Donjeg Milanovca i preseljenja na novu lokaciju.

„Mi diplomate, pozvani smo da pojave predvidimo i pre nego one postanu fakat, obezbedimo sebi sve moguće koristi ili bar odstranimo štete koje bi nam te pojave donele“ deo je privatnog pisma koje je Nušić uputio dr Vladanu Đorđeviću sa konzulskog mesta u Serezu, 20. oktobra 1897. godine.

Nušić je tada kao vicekonzul I klase, dao jedno svoje viđenje mogućeg rešenja pitanja odnosa prema albanskim težnjama, evropskim stavovima po tom pitanju i svoje, nezvanične predloge šta uraditi da bi se sačuvali srpski interesi na okupiranim teritorijama Kosova i južne Srbije.

Ovo Nušićevo pismo tadašnjem predsedniku ministarskog Saveta i ministru inostranih dela dr Vladanu Đoređeviću deo je onoga što kroz izložene fotografije i dokumenta i prigodnu publikaciju „Branislav Nušić – diplomata Kraljevine Srbije 1889 – 1900.“ prikazuje Nušića kao diplomatu, čoveka od pera i pozorišta i njegov rad na nacionalnom planu.

-U ovoj zbirci dokumenata, želeli smo da predstavimo još jedno lice Branislava Nušića – kao diplomate, ali nismo hteli da izbegnemo i sva ona druga, pa čak i pretežna njegova lica, po kome je zapamćen i poštovan u našoj pozorišnoj i književnoj kritici – zabeležila je Milena Šećerović, u publikaciji koja prati ovu zanimljivu izložbu.

Izložba „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića“ u donjomilanovačkom Centru za kulturu i obrazovanje narednih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari