zoran mesarovićFoto: Zoran Mesarović

Izložba fotografija Zorana Mesarovića pod nazivom „Lament nad Beogradom“ u produkciji Gaia pokreta, biće otvorena večeras od 19 časova u Domu kulture Silosi Beograd.

Postavka donosi oko 50 radova u velikim formatima koji prikazuju naš glavni grad isključivo iz vazduha i neretko iz uglova koji su donedavno bili nezamislivi.

Uz sve promene koje je grad doživeo poslednjih godina, posetioci će moći da vide neke potpuno nove panorame koje umetnik sugeriše izborom nekih novih, dosad neviđenih rakursa.

Beograd kakav još niste videli: Izložba fotografija Zorana Mesarovića od 11. do 20. oktobra u Silosima 1
Foto: Zoran Mesarović

Tehnološki napredak bespilotnih letelica sa sve boljom optikom i preciznim upravljanjem, omogućili su Mesaroviću da publici prikaže grad iz gotovo intimne blizine, a opet sa dovoljne distance da ostavi posmatraču prostor za sopstveni doživljaj i utisak.

Tome uveliko doprinose i veliki formati koji su postignuti spajanjem ponekad čitavih nizovi fotografija u jednu, ili uz pomoć veštačke inteligencije koja je danas u stanju da unapredi rezoluciju kako bi posetioci izložbe doslovno uronili u beogradske ulice.

Beograd kakav još niste videli: Izložba fotografija Zorana Mesarovića od 11. do 20. oktobra u Silosima 2
Foto: Zoran Mesarović

Organizatori iz Gaia pokreta navode da im je istoimena poema Miloša Crnjanskog bila inspiracija za naziv „Lament nad Beogradom“, jer je pisana iz egzila, u trenucima velike čežnje i nostalgije, gde se naš veliki književnik našao zbog neslaganja sa novom, komunističkom vlašću:

„Beograd. Mnogo vekova, priča i pesama, raznih uglova i kadrova, a doživaljaja i osećanja koliko i ljudi koji su ga ikad videli. U njemu se budili, u njemu i usnuli“, navode organizatori i dodaju „Super giga mega ekletičan u svojoj donkihotovskoj lepoti, detinjasto radoznao i otvoren za sve svoje goste, Beograd odoleva svemu što istorija na njega baci.

Beograd kakav još niste videli: Izložba fotografija Zorana Mesarovića od 11. do 20. oktobra u Silosima 3
Foto: Zoran Mesarović

Kroz čitave milenijume neprestano menja svoje ruho i odakle god da ga gledaš, on priča najmanje pet naizgled nepovezanih pripovesti.Kad god mu se divite, kad god ga žalite, njemu je dobro, samo srce čupa onima koji ga toliko vole, neuhvatljivog, nezaustavljivog.

Preživeo je taj toliko toga, a da se nikad nije predao i svakog je na kraju privoleo k sebi. Beogradu“, navodi se u pozivu na izložbu koja će biti otvorena svakog dana od 12 do 22 časa u beogradskim Silosima, sve do 20. oktobra, simbolično na dan oslobođenja Beograda. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari