Izložbe, filmski i video eksperimenti 1Foto: Promo

Festival savremene umetnosti Video park održaće se u Užicu, od 22. do 24. jula, u galeriji Reflektor, parku ispred Centra za vizuelne umetnosti i drugim prostorijama tog centra.

To će biti treće izdanje festivala, koji organizuje Udruženje za vizuelne umetosti Užice. Publika će moći da pogleda filmska, dokumentarna i eksperimentalna ostvarenja umetnika iz celog sveta, izložbu radova umetnika iz Austrije i Srbije i studenata Univerziteta umetnosti u Beču.

Oni će, navodi organizator, tokom sedmodnevnog istraživanja i posećivanja različitih lokaliteta u Užicu, pokušati da razotkriju paradigme i matrice koje su utkane u fenomene individualnih i kolektivnih događaja, koji su se dešavali kroz dugu istoriju ovog grada.

„Inspiracija za ovogodišnju temu festivala „Hospitable utopia“ je proistekla iz refleksije i sećanja na prethodne događaje, koji su se dešavali kroz istoriju ovog dela Srbije. Umetnici će, uz podršku kustoskog tima Improper Walls iz Austrije, pokušati da razjasne razne ideologije, utopije koje su ostavljale svoj trag i dale neizmerni doprinos istorijskoj kompleksnosti i kulturnom nasleđu ovog dela Srbije“, saopštili su iz užičkog Centra za vizuelne umetnosti.

Otvarajući pitanja identiteta, stvarnih istina, političke korektnosti, kolektivnih fenomenologija i aludirajući na probleme migranata, granica, indiferentnosti, umetnici će, dodaje se, pokušati da reflektuju svoj umetnčki rad kroz prizmu navedenih slučajeva i fenomenologija.

Cilj festivala je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama u oblasti videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju tih vrsta umetničkog izraza.

„Sarađujuči sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, cilj Udruženja vizuelnih umetnika iz Užica je da preusmeri središte sa velikih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti na manja mesta, te da kroz uzajamno i zajedničko podržavanje stvori mesto za sve vizuelne umetnike koji uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja“, navodi organizator .

Eksperimentalna dela

„Predstavljanje eksperimentalnih dela koja, kroz širok spektar vizuelnih formi, procesa i praksi, uključuju pitanja i doprinose kreativnom i kritičkom razumevanju stvarnosti, kao i primena oblika savremenih digitalnih medija, samo su neke od stvari koje promoviše Video park“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari