Anke Konard, Sunčica Šido i Zorana Đakonić MinnitiFoto: Vladimir Opsenica

Trinaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, svečano je otvoreno sinoć u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na otvaranju su se prisutnima obratili Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, i Sunčica Šido, selektorka festivalskog programa.

Osvrnuvši se na naslove nekih od prethodnih izdanja GoetheFEST-a Zorana Đaković Minniti “je primetila da u svakom od njih stoje reči kao što su stvarnost, realnost i život, koje su skoro uvek deo filmske fikcije i izbora filmova koji se prikazuju na festivalu.

“U toj stvarnosti, koja je sve više u funkciji profita i spektakla, a kojoj želimo da se odupremo, želim da verujem da ovakve vrste saradnji, kao što je ona između Kulturnog centra Beograda i GoetheFEST-a, predstavljaju mogući faktor otpora društvu isključivog profita”, kazala je Minniti.

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, je istakla da moto ovogodišnjeg GoetheFest-a Optimistično dezorijentisani odražava raspoloženje koje nju obuzme svake jeseni, kada joj pada na pamet pad Berlinskog zida i ponovno ujedinjenje Nemačke.

To je vreme, kako je rekla “kada su se doslovno preko noći urušile mnoge izvesnosti”

“Novostečena sloboda se mešala sa neizvesnošću. Međutim, svugde nam se može desiti da smo optimistično dezorijentisani – u privatnom životu, u krugu prijatelja, na poslu, u društvu. Promene su deo naših života, ponekad nas i izbace iz koloseka. I na svakog od nas utiču na drugačiji način. Sve počinje od odluke iz koje perspektive gledamo na dešavanja oko nas, kao i od toga koju ulogu želimo sami da zauzmemo u tome”, kazala je Konard.

Između prava na sopstvene snove i državne represije: Svečano otvoren 13. GoetheFEST 1
Foto: GoetheFEST

Prema njenim rečima filmovi, koji će biti prikazani na festival veruje da će inspirisati sve nas i pozvati na dijalog”. Anke Konard navela je i kao svoj lični favorit film „S one strane plave granice“, koji po njenom mišljenju “veoma impresivno opisuje dilemu velikog broja mladih ljudi u poslednjim danima DDR-a – između prava na sopstvene snove i državne represije”.

Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a i koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta, konstatovala je da “živimo u vremenu koje, unutrašnjim i spoljnim krizama i sukobima, preti da nas preoptereti”.
„U pozadini ovogodišnjeg izbora filmova lebdela su razmišljanja o pravcu koji je danas teško zadržati, u izobilju hiperbrzo izmenjivih difuznih informacija nepouzdanih izvora. No, dašak optimizma i dalje opstaje. Otuda ovogodišnji slogan pod kojim Vam predstavljamo sedam ostvarenja savremenog nemačkog autorskog filma“ , poručila je Šido.

Filmski program festivala je otvorilo ostvarenje “15 godina” – epski dramski film koji predstavlja moćnu i emotivnu priču u kojoj se bivša pijanistkinja suočava sa svojom nasilnom prošlošću, istovremeno balansirajući između elemenata osvetničkog trilera i tragičnog portreta likova.

Između prava na sopstvene snove i državne represije: Svečano otvoren 13. GoetheFEST 2
Foto: GoetheFEST

U glavnoj ulozi je Hana Hercšprung, koja igra lik koji se bori između manije i depresije i koja svojom izvanrednom glumačkom sposobnošću daje energiju i dubinu priči. Film istražuje univerzalne teme kao što su osveta, milost i prihvatanje neizbežnog.

Beogradski program 13. GoetheFEST-a održava se od 10. do 13. oktobra u Kulturnom centru Beograda, a nakon uvodnog filma publika će moći da pogleda još šest ostvarenja: „Jonja“ Anike Mecke, “Đavolje vrelo” rediteljskog dua Veronike Franc i Severina Fiale, “Franky Five Star” Birgit Meler,„Iz sopstvene kože“ Aleksa Šada, „S one strane plave granice“ Sare Nojman i “Mrtav ugao” renomirane nemačko-kurdske scenaristkinje i rediteljke Ajše Polat.

Novosadski program GoetheFEST-a održava se u Kulturnom centru Novog Sada od 17. do 20. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 24. do 27. oktobra 2024. godine, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije.

Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa međunarodnih festivala koji prikazuju nemački autorski film.

Više informacija o festivalskom programu pročitajte na festivalskom sajtu: htt

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari