Između stvarnosti i mašte: Izložba ilustracija za decu Bosiljke Bose Kićevac u holu Narodne biblioteke Srbije 1

U Holu Narodne bibliteke Srbije u toku je izložba ilustracija za decu Bosiljke Bose Kićevac, poznate beogradske, srpske i jugoslovenske likovne umetnice, grafičara i slikarke, čiji je umetnički opus obeležio ovdašnju ilustraciju tokom druge polovine 20. veka.

Postavka pod nazivom “Između stvarnosti i mašte” deo je umetničke zaostavštine Bosiljke Kićevac koja se kao jedan od dvesedetak legata čuva u NBS.

Izlaganjem njenih 150 crteža i grafika kojima su ilustrovane knjige narodne književnosti različitih žanrova, savremene literature za decu, kao i dečiji časopisi od Zmaja i Nevena do Politikinog i Mikijevog zabavnika, NBS ostvarila je ideju umetnicine porodice da njeno delo vrati javnosti poklanjanjem umetničke zaostavštine Bosiljke Kićevac najstarijoj instituciji kulture u Srbiji.

Autor izložbe i kataloga je Gorana Stevanović, bibliotekar savetnik za Grafički fond i Umetničku zbirku NBS.

Odabrani primeri ilustracija romana, pripovedaka, poezije, autorskih i narodnih bajki u popularnim izdanjima i časopisima za decu hronološki su smešteni u period najintenzivnijeg rada Bosiljke Kićevac, od sredine pedesetih do kasnih devedesetih godina 20. veka.

Između stvarnosti i mašte: Izložba ilustracija za decu Bosiljke Bose Kićevac u holu Narodne biblioteke Srbije 2

U NBS ističu da su “inventivna grafička rešenja srpskih narodnih poslovica i priča sagledana kroz dinamični kontekst razvoja posleratne ilustracije u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji”, a da su radovi Bosiljke Kićevac definisani odednicama: “romantičan naturalizam” “maštovita lirska faktografija“, “poetski ralizam”.

“Stiče se utisak da”, kako konstatuje Gorana Stevanović u katalogu izložbe, “crteži nastaju spontano, u jednom dahu i da zrače svežinom i neposrednošću”.

“Bosiljka Kićevac dosledno oblikuje uzornu figuru marljivog, poštenog i obrazovanog deteta koje pomaže porodici i društvu. Sa prodorom popularne kulture, uporedo sa opadanjem tema iz NOB-a, ilustracije Bosiljke Kićevac oslobađaju se moralizatorskog aparata. Najveću umetničku slobodu ostvarila je u ilustracijama narodnih bajki”, navodi Gorana Stevanović.

Ona ukazuje i da je “veliki deo stvaralaštva Bosiljke Kićevac posvećen srpskoj tradiciji, što je naglašeno i na izložbi u NBS“.

“Doprinos Bosiljke Kićevac srpskoj ilustraciji za decu očitava se u osobenom vezivanju za etnografsko blago i vizantijsko slikarstvo proisteklo iz težnje ponete još sa Akademije za korišćenje nacionalne baštine kao posebne i autentične vrednosti u umetničkom delu… To najviše dolazi do izražaja u narodnim pričama, u kojima je svet čudesnog i fantastičnog dominantan isto koliko i svet realnog”, objašnjava Gorana Stevanović u katalogu i skreće pažnju i na umetničku fascinaciju Bosiljke Kićevac rodnim gradom Beogradom.

Pored radova Bosiljke Kićevac, na izložbi u NBS mesto su našle i njene dnevničke beleške, nagrade i priznanja za umetničko stvaralaštvo, lični predmeti, slikarski pribor, crteži kad je bila dete, autoportreti, fotografije…

Koncept i dizajn suvenira inspirisanih crtežima i slikama Bosiljke Kićevac uradila je Nađa Stojković Jovanović, bibliotekar savetnik.

Zaostavština Bosiljke Kićevac u NBS sastoji se od više od 2.000 originalnih ilustracija, crteža, skica i grafičkih listova, 30 ekslibrisa, triptiha uramljenih grafika Beograd – panorama, 300 ilustrovanih knjiga i izložbenih kataloga iz oblasti likovne i primenjene umetnosti druge polovine 20. veka, 400 brojeva najpoznatijih časopisa za decu, 280 fotografija, lične prepiske i prateće dokumentacije.

Nijedan da bez linije

Između stvarnosti i mašte: Izložba ilustracija za decu Bosiljke Bose Kićevac u holu Narodne biblioteke Srbije 3
Foto: NBS

Dosledna pravilu usvojenom još na studijama “Nijedan dan bez linije”, Bosiljka Kićevac (1924-2016) bila je plodan i tražen autor.

Život je ispunila neprestanim radom i stalnom potrebom za stvaranjem.

Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku dekorativnog slikarstva 1956, a postdiplomske studije završila je dve godine kasnije.

Pored ilustracije bavila se grafikom, monumentalnim slikarstvom, nacrtima za unikatne tepihe i projektima za tekstil.

Bila je član Ulupudsa, dobitnik svih prestižnijih priznanja za umetničko stvaralaštvo.

Aktivno je izlagala samostalno i bila srpski predstavnik na različitim internacionalnim smotrama i izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari