Između velikodušnosti i nasilja: Izložba ”Poklon: filantropija i nasilje u arhitekturi” u Pinakoteci Moderne u Minhenu 1

Arhitektonski pokloni postoje na svim stranama: filantropi finansiraju biblioteke, humanitarne organizacije prilažu za nužni smeštaj, poljoprivredni preduzetnici bivaju podržavani od strane fondova za razvoj, islamski fondacije finansiraju džamije, stadioni bivaju izgrađivani u okviru diplomatskih ofanziva sakupljanja sredstava.

Pokloni koji počivaju na religioznoj i imperijalističkoj tradiciji utiču na procese urbanizacije u celokupnom svetu.

Humanitarna pomoć za razvoj političkih i diplomatskih poklona je brzo ekspandirala u afričkim, azijskim i južnoameričkim metropolama.

Takođe i u severnoameričkim i evropskim gradovima investiraju takozvani kapitalistički filantropi u kulturne, socijalne i vaspitne institucije koje su preostale sa bogate trpeze.

Izložba ”Poklon: filantropija i nasilje u arhitekturi” u Pinakoteci Moderne osvetljava arhitekturu zgrada kao poklona – od spektakularnih do uobičajenih, od ekstravagantnih do praktično primenjivih, koji nedvosmisleno pokazuju razlike u statusu između onih koji ih poklanjaju i onih koji ih primaju.

Na ovoj izložbi je detaljno dokumentovano kako takve donacije utiču na programe, dizajn, materijal, na radne odnose na građevinama, kao i na koji način privredna dobit igra ulogu na političke uticaje.

Prikazani su primeri dinamike poklona na četiri kontinenta – od humanitarnih poklona do dinamike nasilja u poklanjanju.

Izložene su dokumentacija i fotografije sa maketama i grafikama: katastrofalnog zemljotresa u Skoplju (1963) u Severnoj Makedoniji, Kumazi u Gani, diplomatski poklon u Ulanbatoru u Mongoliji, kao i filantropski pokloni u Istočnom Palo Altu u Kaliforniji i Nemačkoj (Berlin i Minhen), koji ovim gradovima do danas daju pečat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari