Izvođenje stihova Dantea Aligijerija u okviru ciklusa "Izvođenje poezije na filmu" 1Foto: Promo

Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera na temu „Stihovi Dante Aligijerija“ u okviru ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ biće održano sutra, 1. decembra u u 19 sati, na Filmforumu, u Velikoj sala Studentskog kulturnog centra SKC.

Predavači će biti Tijana Savatić i Stevan Vuković.

– Polazna tačka za ovo izdanje Izvođenja poezije na filmu biće knjiga italijanskog filologa Amilkarea Janučija koja se još 2004. godine pojavila u izdanju univerziteta u Torontu pod nazviom „Dante, film i televizija“ – ukazano je povodom događaja i dodato da je „u predgovoru te veoma opsežne i detaljne studije, koja će u ovoj prezentaciji biti dopunjena primerima iz filma i tv serija nastalih nakon što je ona bila pripremljena za štampu, njen autor analizirao „takva prisvajanja firentinskog pesnika i njegovog rada bila celovita, i protezala su se kroz celu karijeru reditelja (Felini, Pazolini, Grinevej, Alen, Linč) ili glumca/interpretatora (Gasman, Albertaci i Sermonti)“.

On je analizirao i „danteovske trentke“ u radu glumaca poput Džima Kerija i Roberta Beninija, kao i „vizuelni potencijal Danteovog teksta“ čiju eksploataciju zatičemo kod Grineveja pod nazivom „TV Dante“, ili u Linčovom „Plavom somotu“ i u tv serijalu „Porodica Soprano“ Dejvida Čejsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari