Jagodina i ove godine bez kultnog festivala "Dani komedije" 1Foto: Večernje novosti/Z. Gligorijević

Ni ove godine, kao i prethodne dve, proleće u Jagodini neće biti ovenčano smehom i čuvenom manifestacijom „Dani komedije“, potvrdili su iz Kulturnog centra.

Ovaj pozorišni festival se ne organizuje, jer, kako su organizatori kratko rekli za Danas, nema tehničkih uslova za njegovo održavanje.

Kao prepreku navode to što zgrada novog pozorišta koje Jagodina čeka još nije završena.

Bolje reći, gradnja je tek počela, a reč je o projektu koji je započet 2019. godine i od tada, pa do danas urađen je samo temelj.

„Dani komedije“ nikako da dožive svoje jubilarno pedeseto izdanje, a manifestacija prethodne dve godine nije održana zbog epidemije korona virusa.

Ljubitelji ovog žanra i umetnici izražavaju žaljene na društvenim mrežama, jer još jedno proleće prolazi bez kultnog festivala.

Glumac Matija Ristić, rodom Jagodinac, podseća da su „Dani komedije“ veoma cenjena manifestacija koja bi trebalo da se sačuva.

Jagodina i ove godine bez kultnog festivala "Dani komedije" 2
Glumac Matija Ristić, foto: Facebook

„Dani komedije su uticali veoma na mene kao na glumca, na moje poimanje pozorišta i samog žanra. Toliko su mi važni da bih više voleo da osvojim Zlatnog ćurana nego Oskara. To je ekvivalent Sterijinom pozorju, a osim toga, kulturna politika u Jagodini je slaba i osim ove, nemamo baš mnogo velikih manifestacija“, objasnio je za Danas.

Kako kaže, festival predstavlja bastion slobode i centar kulturnog života grada.

Na „Danima komedije“ dodeljuje se statueta Zlatni Ćuran za životno delo, a do sada su je dobili mnogi poznati umetnici poput Miodraga Petrovića Čkalje, Mire Banjac, Jelisavete Seke Sabljić, Olivere Marković, Milene Dravić, Petra Kralja i mnogih drugih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari