Jagošev novembar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: Posveta velikom reditelju čije su predstave obeležile ovu scenu 1

U znak sećanja na Jagoša Markovića, ne samo omiljenog saradnika nego i istinskog prijatelja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, reditelja čije su četiri predstave na našem redovnom repertoaru, posvetili smo mesec novembar velikom umetniku koji nas je prerano napustio, saopštila je kuća čiju je scenu Marković obeležio svojim ostvarenjima.

Od 4. novembra, na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ gledaćemo njegovo „Čudo u Šarganu“, „Vrat od stakla“, „Putujuće pozorište Šopalović“ i „Tako je (ako vam se tako čini)“, predstave koje su doživele veliki uspeh na gostovanjima i osvajale nagrade na domaćim i regionalnim festivalima.

Jagoš Markoviće je iznenada preminuo 22. septembra, a pre samo nekoliko dana, 28. oktobra, „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića sa njegovim rediteljskim potpisom doživelo je nezapamćene ovacije na sceni Drame Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru.

Prepuno gledalište (sala sa 844 mesta), poklonilo se Jagošu Markoviću, izuzetnom reditelju i umetniku čija su ostvarenja ušla u antologije ovdašnjeg pozorišta.

Jagošev novembar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: Posveta velikom reditelju čije su predstave obeležile ovu scenu 2
Foto Borut Cvetko/Mediaspeed.net

Ansambl „Šopalovića“ u kome su Dragan Bjelogrlić, Jasna Đuričić, Anita Mančić, Nenad Jezdić, Branko Vidaković, Marko Janketić, Jovana Belović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Milica Sužnjević, Miona Marković, Neda Šutvić, Vanja Radivojević, Nađa Ristić i Ana Lečić, ovo izvođenje posvetilo je Jagošu Markoviću.

U publici su bile i brojne kolege iz SNG, Danilo Rošker, glumica Nataša Matjašec Rošker, reditelj Janez Pipan…, kao i reditelji Slobodan Unkovski, Aleksandar Popovski…

U dugom nizu godina, Jagoš Marković je na sceni JDP i sceni „Bojan Stupica“ režirao brojne predstave koje se i danas svrstavaju među najvažnijim i najgledanijim u našem pozorištu, kao što su Šekspirova „Bogojavljenska noć“, Molijerov „Uobraženi bolesnik“, „Skup“ Marina Držića, „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića.

Ostala je nezaboravna i njegova predstava „Govornica“, jedini dramski tekst koji je Jagoš Marković napisao u karijeri, a uloge za pamćenje ostvarili su Đurđija Cvetić, Cvijeta Mesić, Vojin Ćetković, Marinko Madžgalj.

Akademik Ljubomir Simović govorio je o jagošu Markoviću 2004. godine, kada mu je uručivao prestižnu Nagradu „Mića Popović“:

„Jagoš u pozorištu ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je i ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam pokazao da je svet bez ljubavi jedno isušeno, slano i jalovo morsko dno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari