Jasenovac je presudio da se bavim zlom koje se desilo u našoj sredini: Lordan Zafranović na dodeli nagrade kragujevačkog KRAF-a 1Foto: Z. S. M.

Taj susret sa Jasenovcem je bio presudan da se počnem baviti sa tim zlom koje se desilo neposredno u našoj sredini, istakao je reditelj Lordan Zafranović, kome je večeras u Kragujevcu uručena na ngrada za doprinos za doprinos antiratnoj kinematografiji – KRAF-a antiratne franšize kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma.

Po njegovim rečima tada je počeo da razmišlja i analizira „ko su ti ljudi” koji su „nanosili toliko zla” i smišljali sve te „stahovite načine na koje su vršene ekzekucije” prvo pojedinačno a potom i masovno. Onda je ustanovio da u svima nama, verovatno, postoji to neko skriveno zlo, koje kada dođe vrjeme ili se dobro povuče ili iskalira u zlu.

– Jednog dana, iako sam već bio autor koji je iza sebe imao neke dokumentarne filmove došao sam u Jasenovac. Jednostavno, mi to nismo učili u školi, čitali u knjigama… nismo o tome ništa znali. Taj suret sa tim zlom je bukvalno preokrenuo moj život ali i pokrenuo pitanje „zašto se film ne upusti u analizu tog zla” i da ono što se dešavalo ostane nekako zabilježeno ne samo za generaciju u kojoj mi živimo nego i za generaciju koja će tek doći, za one iza nas, jer film ima mogućnost da traje, rekao je on.

Zafranović se zahvalio organizatoru, festivalu i gradu na dodeljenom priznanju.

– Zahvalan sam jer sam nagradu dobio u ovom gradu, ni kao dete nisam mogao da dođem sebi kada sam za to u školičuo, toliki zločin, emotivno je naglasio Zafranović.

On je naveo i premer da tokom snimanja njegovog najnovijeg filma, jedan glumac, poreklom Nemac je odbio da snima jednu od scena jer je tvrdio da Vermarht takve stavri nikada nije radio.

– Sada, pre godinu dana… Čovek, intelektualac, glumac, Nemac… Zato mi je ova nagrada posebno draga i ja se na njoj još jednom zahvaljujem, emotivno je izjavio proslavljeni jugoslovenski i hrvatski filmski reditelj.

Zafranović je dodao, da je takođe uzbuđen, jer se filmovi kakvi on radi rade, vrlo teško i jako dugo. A, kada se i završe kritike na njih su kao po pravilu „brutalne”.

– Mnogo puta sam doveo u opasnost svoju familiju a, da to nisam ni znao. Nisam mogao da pretpostavim da to „spajanje dva kadara” koje smo našli u arhivama da mogu da budu tako opasni sadržaji i ugroze vašu porodicu ada se prikažu u nekom nesretnom vremenu, napomenuo je Zafranović.

On je doda do da je fim za njega bio i detinjstvo i mladost.

– Počeo sam jako rano da se bavim njime, i za mene je on do danas ostao jedna vrsta svetinje. Jer, to je medij, koji iako ima nešto više od 100 godina, on je još uvek mlad a njegove mogućnosti su fantastične. Preko njega možete da poručite važne stvari koje se nalaze u dubini naše duše i sakrivene u mozgu, iskren je bio lureat KRAF-a Zafranović.

Sa upozorenjem da se takvo zlo, uvek može ponoviti, istakao je da radi svoj poslednji film, po njemu – neku vrstu testamenta i „završnog udarca” na tu temu.

Ispred organizatora KRAF-a na njegov ne jubilej, već punoletstvo, dr Vladimir Paunović, nije krio da je ne samo njegova, već i selektora festivala profesora Milana Nikodijevića i direktorke smotre Marije Ilić, višegodišnja želja bila da se na njemu – samo pojavi reditelj Lordan Zafranović.

– Pričali smo kako bi bilo da se simbol antiratnog filma, ne samo na teritoriji bivše Jugoslavije nego i čitave Evrope, samo da se pojavi i na neki način nam da neku vrstu podrške za sve ovo što radimo, iskren je bio dr Paunović, dodavši da je po ljudima iz KRAFA Lordan Zafranović bio prvi koji je u filmskoj umetnosti da radi ono što je govorio Breht u vreme nacističke Nemačke „ja ću da se bavim svojom sramotom, a drugi neka pričaju o svojima” i kao reditelj uspeo da toliko teške teme prikaže široj populaciji.

Priznanje KRAF-a za doprinos antiratnoj kinematografiji reditelju Zafranoviću je uručila direktork festivala Marija Ilić Paunović.

Posle dodele nagrade KRAF-a u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, održana je projekcija Zafranovićevog kratkog dokumentarnog filma „Dan i noć (Pjaca)” iz 1967. godine. A, potom je usledio festivalski razgovor na temu antiratnog filma danas na kome su sem Zafranovića učestvovali Goran Volarević, direktor fotografije i Milan Nikodijević, reditelj i profesor Akademije u Novom Sadu.

Dok mu je uručivana nagrada Lordan Zafranović je izneo želju producenta da o filmu na kome radi ne govori u javnosti.

– I po meni je bolje ne govoriti o filmu unapred, jer je to emocija koja direktno ide prema vama i to se ne može preričavati, manirom iskusnog kinematografskog lisca je zaključio proslavljeni reditelj.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao Antiratna franšiza – KRAF: Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma u organizaciji NVO „Millenium” po 18. put održava se u Kragujevcu od 28. oktobra do 1. novembra. Na ovogodišnjem KRAF-u biće prikazani filmovi iz: Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Italije i Francuske.

Program se sprovodi uz podršku projekta „Kultura za demokratiju” koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond. Grad Kragujevac je u značajnoj meri doprineo sufinansiranju projekta. Ministarstvo kulture je podržalo projekat na konkursu za 2024. godinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari