Jasmila Žbanić: Film Quo Vadis, Aida? i rezolucija o genocidu u Srebrenici su poziv za mir

Ostavite komentar


  1. Da je usvojena neka rezolucija o zlocinu tamo iste te godine kada se to dogodilo u UN, to bi i bilo razumljivo i vise bi doprinela miru. Sada decenijama kasnije ova rezolucija po meni ce vise doneti netrpeljivosti, mrznje ,podele medju narodima u BIH , nego sto ce doneti mir i zajednistvo i prosperitet. Zapadu odgovara , naročito Berlinu (kolovodja rezolucije) da na Balkanu nema nikada mira . To rade od 1914 pa evo i 110 godina kasnije .

  2. Da nije zalosno bilo bi smešno. Od svih milionskih genocida nad Srbima i ostalim u celom svetu, proglasiti streljanje vojnika muslimanske vojske u jednoj opštini za svetski dan „genocida“, ubija zdrav razum svakog coveka koji ga ima.

  3. |Pa i poziv na mirno razdruzenje Bih i gradjenje dobrosusedskih odnosa dve nove drzave je poziv na mir

  4. Kakav je to paradox? BiH muslimani po svaku cenu hoće u istu državu sa BiH Srbima koji ih neće.

  5. Da su u filmu a i rezoluciji pomenute srpske zrtve u toj istoj Srebrenici (mislim na sam grad, ali i na okolna sela) onda bi to stvarno bio poziv na mir. Ovako, kada su jedne zrtve „oplakane“ a druge sutnute pod tepih, nema tu ni govora o nekoj dobroj nameri. Licemerno je sve ovo…

  6. Da bi je bilo ko ozbiljno shvatio, rediteljka je morala da snimi makar jedan film o tome sta se desilo njenim komsijama iz Sarajeva koje nisu imale zeljenu nacionalnu pripadnost. Ovako nema ni najmanje prava da bilo kome drzi moralne pridike. I nepresudjeni zlocini su zlocini kao i oni presudjeni. Ako sudovi i sudije, koji najcesce sude po nalogu mocnih, treba da nam kazu sta je pravda i sta je dozvoljeno, onda tesko svima nama. Stric mi je izbegao iz Sarajeva 1994 i cuo sam dosta prica o toj cuvenoj toleranciji i multietnicnosti koju rediteljka brani sa svojim istomisljenicima.

  7. Ako ima smisla rezolucija protiv pozara od pre nekoliko decenija a ne o onom koji traje u Gazi danas onda i ova rezolucija ima smisla.

  8. Quo vadis Aida je jedan od najglupljih filmova koje sam u životu gledao!!!Svašta su moje oči gledale ,ali takav los scenario i glumu nisu,da se toliko hvali teška glupost to je teška propaganda!!!

  9. Po svoj prilici bilo je genocid. Ubijali su žene ,decu,starce i sve na šta su naišli. Sela su bila puna leševa!Strašno

  10. Ako je Jasmila rekla nesto protiv genocida u Gazi koji vrsi Izrael uz saucesnistvo EU i USA onda svaka joj cast. Ako nije, onda ajde cao.

  11. Mi smo propali narod jer je uvek neko drugi kriv a nas svi mrze jer smo velika sila i pretnja americi i nemackoj

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.