quo vadis aida jasmila zbanicfoto promo

Rediteljka Jasmila Žbanić otkrila je da planira nastavk filma Quo Vadis, Aida, koji je bio kandidat za Oskara u kategoriji Najboljeg međunarodnog igranog filma 2021. godine, otkriva Variety.

Govoreći na Sarajevo Film Festivalu, Jasmila Žbanić je rekla da će novi film istražiti tragične posledice bosanskog rata 1990-ih, prenosi Klix.ba.

Quo Vadis, Aida prati bosanskohercegovačku prevoditeljku UN-a (Jasna Đuričić) rastrzanu između porodice i dužnosti u Srebrenici, gde je više od 8.000 civila – većinom muslimanskih muškaraca i dečaka – ubijeno u najgorem činu masovnog ubijanja na evropskom tlu od Drugog svetskog rata.

Jasmila je okevala da iznese detalje o zapletu nastavka, ali je istakla da je inspirisana da prikaže posledice genocida, kao i posledice šireg rata, koji je ostavio bezbrojne bosanske žene bez muževa i sinova.

„Zaista ima nešto o čemu treba da pričam, a to je kako su se te žene poslije rata ujedinile – bile su uglavnom domaćice – i ujedinile su se i razbile sve prepreke koje su postavljali bosanski političari, evropski političari, svetski političari“, rekla je.

Nakon što je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma okončan rat u BiH, rekla je, mnogi politički akteri su bili odlučni da „gledaju napred“ i „ne govore o mrtvim telima i masovnim grobnicama i ratnim zločincima“.

Međutim, hrabre Bosanke koje su oplakivale svoje mrtve su to odbile.

Rediteljka je rekla da će film biti ne samo o Srebrenici, već o ovom vremenu u kojem živimo.

„Već 30 godina ove žene traže svoje sinove. To je nešto što me toliko muči, a toliko me je podstkao rat u Ukrajini i Palestini, da osećam da moramo govoriti o tome“, navela je.

Quo Vadis, Aida? premijerno je prikazan u konkurenciji na Venecijanskom filmskom festivalu i osvojio festivale širom sveta, a osvojio je i trio evropskih filmskih nagrada, uključujući nagrade za najbolji evropski film, najbolju režiju i najbolju glumicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari